Dohoda o provedení práce

štítky Daně Právo Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Práce na dohodu o provedení práce je pro zaměstnance i firmy díky nižšímu zdanění a povinné administrativě zajímavá. Kdy lze práci na základě dohody o provedení práce vykonávat? Jaká jsou omezení? A jak může taková dohoda o provedení práce vypadat?

Dohoda o provedení práce je upravena v § 75 zákoníku práce v platném znění. Od roku 2011 musí být dohoda o provedení práce vždy sjednána písemně, jinak je neplatná. Tuto dohodu může zaměstnavatel se zaměstnancem uzavřít, jestliže rozsah práce, na který se dohoda uzavírá, není vyšší než 300 hodin v kalendářním roce. Do rozsahu práce se taky započítává doba práce konaná zaměstnancem pro zaměstnavatele v témže kalendářním roce na základě jiné dohody o provedení práce. V dohodě o provedení práce musí být uvedena doba, na kterou se tato dohoda uzavírá.

Jak na dohodu u jednoho zaměstnavatele?

  • Zaměstnanec může v kalendářním roce s jedním zaměstnavatelem sjednat jednu dohodu o provedení práce v rozsahu 300 hodin.
  • Druhou variantou je sjednání několika dohod o provedení práce s jedním zaměstnavatelem. Rozsah práce v těchto několika dohodách přitom nesmí v souhrnu přesáhnout zákonný limit 300 hodin za rok.

Odměna z dohody o provedení práce není limitována

Při stanovení odměny za vykonanou práci dle této dohody se uplatňuje smluvní volnost. Zaměstnavatel může se zaměstnancem dohodnout libovolnou odměnu.

Výjimky u dohody o provedení práce

Na práci konanou na základě dohody o provedení práce se vztahují ustanovení zákoníku práce. Neplatí však několik výjimek:

  • převedení na jinou práce a přeložení
  • dočasné přidělení
  • odstupné
  • pracovní dobu a dobu odpočinku, výkon práce však nesmí přesáhnout 12 hodin během 24 hodin po sobě jdoucích
  • překážky v práci na straně zaměstnance
  • dovolenou
  • skončení pracovního poměru
  • odměňování, s výjimkou minimální mzdy
  • cestovní náhrady

Tyto výjimky jsou pro zaměstnavatele nesmírně důležité, protože se mu dobře organizuje práce na základě dohody o provedení práce. Proč? Není zde zkušební doba, nemusí vyplácet odstupné či neproplácí dovolenou. Během sezónních a nárazových prací je tedy dohoda o provedení práce pro zaměstnavatele dobrou volbou. Navíc veškerá administrativa vůči úřadům je jednodušší.

Vzor dohody o provedení práce

Dohoda o provedení práce musí být uzavřena písemně, jinak je neplatná. Jedno vyhotovení obdrží zaměstnavatel a druhé vyhotovení obdrží zaměstnanec. Dohodu o provedení práce lze uzavřít dle následujícího vzoru.

ABC, spol. s r. o., ABC 14, Praha

a

Pavel Novák, nar. 18. 4. 1974, bytem XY 15, Praha

uzavírají tuto

dohodu o provedení práce

Zaměstnanec se zavazuje, že v období od 1. 7. 2012 do 30. 8. 2012 provede položení podlahové krytiny v kancelářích v sídle firmy ABC, spol. s r. o., ABC 14, Praha. Rozsah práce činí 250 hodin. Zaměstnanec provede práci osobně a vykonanou práci převezme zaměstnavatel. Za řádně provedenou práci odpovídající sjednaným podmínkám bude zaměstnanci vyplacena odměna ve výši 28 000 Kč. Práva a povinnosti účastníků této dohody se řídí ustanovením zákoníku práce. Tato dohoda byla sepsána ve dvou vyhotoveních, z nichž jedno převzal zaměstnavatel a druhé zaměstnanec.

V Praze dne 18. 6. 2012

Pavel Novák ABC, spol. s r. o.

Petr Gola

Další články k tématu Jak na dohody?

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí