Mateřská a paragrafy

štítky Pojištění Právo Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: pond5, ilustrační fotografie

Během pobírání peněžitého příspěvku v mateřství (mateřské) nebo rodičovského příspěvku chce maminka pracovat, prodloužit rodičovskou dovolenou nebo ukončit pracovní poměr. Nebo ji chce dát výpověď zaměstnavatel. Jak je maminka legislativou chráněna. Jaká jsou její práva?

Maminky na mateřské a rodičovské dovolené jsou chráněny zákoníkem práce. Samy však mohou svému zaměstnavateli podat kdykoliv výpověď. Dohodou rovněž mohou ukončit pracovní poměr kdykoliv.

Netřeba se bát výpovědi během rodičovské dovolené

Maminky na mateřské nebo na rodičovské dovolené jsou proti výpovědi chráněny zákonem. Nemůžou tedy od zaměstnavatele obdržet výpověď. Výpověď mohou obdržet pouze po skončení rodičovské dovolené ze zákonných důvodů. V praxi nejčastěji dochází k situaci, že je první den po skončení rodičovské dovolené ukončen pracovní poměr dohodou, s tím, že je v této písemné dohodě uvedeno, že se pracovní poměr ukončuje z důvodu § 52, odstavce c) pro nadbytečnost. Zaměstnankyně tedy obdrží odstupné, i když je pracovní poměr ukončen dohodou. Uplynutím rodičovské dovolené totiž končí ochranné lhůta a zaměstnavatel může rozvázat pracovní poměr výpovědí.

Chci pracovat pro jiného zaměstnavatele

Pracovat během rodičovské dovolené pro jiného zaměstnavatele není problém. Během rodičovské dovolené může maminka pracovat pro jiného zaměstnavatele. Na zkrácený nebo i plný úvazek. Není zde žádné zákonné omezení. Je to čistě soukromé rozhodnutí. Pro rok 2012 již nejsou žádná omezení, jestliže má dítě více než dva roky. Lze tedy pobírat rodičovský příspěvek a pracovat bez omezení. Dokonce u dětí do dvou let je zaveden limit 46 hodin měsíčně v jeslích nebo mateřské škole.

Jak prodloužit rodičovskou dovolenou?

Některé maminky nahlásí zaměstnavateli, že budou čerpat dvouletou rodičovskou dovolenou. Chtějí totiž vyšší rodičovský příspěvek a brzy nastoupit do práce. Následně si však svůj postoj rozmyslí. Chtějí se ještě naplno věnovat dítěti. I když čerpá maminka dvouletou rodičovskou dovolenou, tak ji může kdykoliv prodloužit. Dle § 196 zákoníku práce musí totiž zaměstnavatel poskytnout rodičovskou dovolenou do tří let věku dítěte. Na rodičovskou dovolenou do tří let věku dítěte má tedy maminka právní nárok. Z tohoto důvodu není žádný problém prodloužit rodičovskou dovolenou u zaměstnavatele do 3 let věku dítěte.

Dřívější návrat do práce

Délku rodičovské dovolené si určuje zaměstnankyně. Je potřeba o ni požádat u zaměstnavatele. Nelze se tedy vrátit do práce kdykoliv do tří let věku dítěte pouze na základě vlastního rozhodnutí. Před nástupem na rodičovskou dovolenou je nutné si u zaměstnavatele požádat o délku čerpání rodičovské dovolené. Jestliže byla dohodnuta tříletá rodičovská dovolená a maminka chce nastoupit do práce po dvou letech, tak je nutné, aby se maminka na zkrácení rodičovské dovolené se svým zaměstnavatelem dohodla. Po návratu do práce po rodičovské dovolené má u zaměstnavatele právo na práci dle podepsané pracovní smlouvy. Nemusí se tedy vrátit na identické pracovní místo.

Podnikání jako vedlejšák

Jestliže má maminka nárok na rodičovský příspěvek nebo mateřskou, tak je její samostatná výdělečná činnost vedlejším zdrojem příjmů. Podnikání při mateřské dovolené nebo rodičovské dovolené je tedy výhodné. Při pobírání mateřské však nemůže vykonávat výdělečnou činnost podnikatelka, která z podnikání dostává mateřskou. Během rodičovského příspěvku již ano. Tato skutečnost přináší výhody pro platbu sociálního a zdravotního pojištění. Za tyto měsíce nemusí být totiž dodržen minimální vyměřovací základ. Zjednodušeně řečeno nemusí být zaplacena minimální platba sociálního a zdravotního pojištění jako při hlavní činnosti. Zdravotní pojištění i sociální pojištění se doplatí dle skutečně dosaženého zisku. U nižších zisků, které jsou pro vedlejší činnost typické, to přináší značnou daňovou úsporu. Vedlejší činnost je však nutné včas doložit místně příslušné OSSZ a zdravotní pojišťovně.

Petr Gola

Další články k tématu Mateřská v kostce

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí