Mateřská na druhé dítě

štítky Pojištění Právo Zaměstnání čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Jestliže rodiče chtějí menší věkový rozdíl mezi sourozenci, potom dochází k situaci, že maminka nastupuje na druhou mateřskou, i když ještě čerpá rodičovský příspěvek na starší dítě. Jak se v těchto případech počítá mateřská? Jaká je situace, když si maminka během mateřské přivydělávala?

Jestli maminka, která je na rodičovské dovolené se starším dítětem a narodí se jí druhé dítě, dostane mateřskou a bude si moci vybrat délku pobírání rodičovského příspěvku, záleží, zda mamince trvá zaměstnanecký poměr či nikoliv.

  • Jestliže trvá a dítě se narodí během pobírání rodičovského příspěvku na starší dítě, se bude mamince nejdříve počítat peněžitý příspěvek v mateřství dle stejných kritérií jako u prvního dítěte. Rodina si tedy finančně nepohorší. Následně si bude moci maminka zvolit délku pobírání rodičovského příspěvku. Od roku 2012 činí rodičovský příspěvek celkem 220 000 Kč. Rodiče si sami zvolí, jak dlouho budou rodičovský příspěvek pobírat a podle toho se upraví výše rodičovského příspěvku.
  • Kdyby maminka nebyla v zaměstnaneckém poměru, tak by ihned od narození dítěte pobírala maminka rodičovský příspěvek. Nárok na mateřskou na druhé dítě by tedy nevznikl. Např. jestliže pracovní poměr skončil uplynutím doby na dobu určitou. Nebo byl pracovní poměr ukončen dohodou. Od letošního roku stačí, když podmínku pojištění splní i otec dítěte a rodiče budou mít možnost volby délky a výše rodičovského příspěvku. Během pobírání rodičovského příspěvku budou moci rodiče provést změnu délky. Provést změnu v délce (a tím i výši) rodičovského příspěvku bude možné provést jednou za tři měsíce.

Během pobírání rodičovského příspěvku lze pracovat

Maminka v praxi pobírá mateřskou (28 týdnů) a následně rodičovský příspěvek. Během rodičovského příspěvku si chtějí některé maminky přivydělat. Být aktivní. V letošním roce jsou přitom podmínky pro pracující maminky příznivější. Pro rok 2012 nejsou žádná omezení, jestliže má dítě více než dva roky. V těchto případech lze tedy pracovat a pobírat rodičovský příspěvek současně. Některé maminky si rády u svého zaměstnavatele na několik hodin týdně přivydělají, když je to možné. Dokonce lze od roku 2012 pracovat a pobírat rodičovský příspěvek na dítě mladší dvou let, které je v jeslích nebo mateřské škole do 46 hodin měsíčně.

Přivýdělek během mateřské

Některé maminky si během rodičovské dovolené na první dítě přivydělávají. Nejčastěji u svého zaměstnavatele. Když maminky vykonávají stejnou činnost (např. na zkrácený úvazek), tak nemusí mít však strach, že nižší příjem z přivýdělku negativně ovlivní jejich mateřskou na druhé dítě.

Dle § 19 zákona o nemocenském pojištění totiž u zaměstnankyně, které za trvání téhož zaměstání vznikl nárok na další mateřskou z tohoto zaměstnání v období do 4 let věku předchozího dítěte, se za denní vyměřovací základ pro výpočet mateřské považuje denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet mateřské na předchozí dítě, jestliže je vyšší než denní vyměřovací základ zjištěný pro výpočet další mateřské.

Kdyby však byl příjem během rodičovské vyšší, tak může mít maminka následně vyšší i mateřskou na druhé dítě než mateřskou na první dítě.

Dohoda o pracovní činnosti nebo dohoda o provedení práce

Když však maminka pro svého zaměstnavatele pracuje na základě pracovní smlouvy, ze které čerpala mateřskou a je na rodičovské dovolené a během rodičovské dovolené dále začne pracovat na základě dohody o provedení činnosti nebo dohody o provedení práce (s odměnou nad 10 tisíc Kč měsíčně), tak je dobré tuto druhou činnost ukončit před nástupem na mateřskou na druhé dítě. Aby se mateřské počítatala stejně jako na první dítě. Předpokládáme, že je příjem z dohody o provedení činnosti nebo dohody o provedení práce byl nižší než standardní příjem před odchodem na první mateřskou dovolenou. Kdyby nebyl druhý pracovní poměr (dohoda o pracovní činnosti nebo dohoda o provedení práce ukončen), tak by se při výpočtu druhé mateřské počítaly oba příjmy, což by bylo pravděpodobně méně výhodné.

Petr Gola

Další články k tématu Mateřská v kostce

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí