Jak řešit problémy se splácením?

štítek Úvěry a půjčky čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Získat úvěr od renomované finanční instituce je výhodné i při problémech se splácením úvěru. Mnohé nebankovní subjekty totiž čekají na první zaváhání se splátkou, aby mohly získat dlužný úvěr včetně penále formou exekuce. Banky a respektované finanční instituce se snaží nejdříve své klienty před podáním návrhu na exekuci několikrát kontaktovat a upomenout.

Pořídit spotřební zboží na nebankovní úvěr nebo si vzít neúčelový úvěr je pro většinu občanů snadno dostupné. Velký problém přichází, jakmile nejsou peníze na pravidelnou měsíční splátku úvěru. Čím neadresnější úvěry a půjčky, tím vyšší úroky.

Problémy je třeba řešit ihned

Při ztrátě zaměstnání či jiné nepředvídatelné události je vhodné se s věřitelem spojit, informovat ho o svých problémech a zkusit najít řešení z této situace (např. snížit splátky úvěru a prodloužit dobu splácení úvěru). Při problémech se splácením dluhu je nutné okamžitě zkusit snížit rodinné výdaje na minimum. Toto opatření se dá provést hned. Pokud nalezené finanční rezervy nestačí, aby se mohl úvěr dále řádně splácet, je potřebné zvýšit rodinný příjem, např. zkusit si najít brigádu, prodat rodinný majetek, přestěhovat se do menšího a levnějšího bytu. Samotná exekuce je vždy finančně ještě bolestivější a psychicky náročněčnější. Exekuce se může během let opakovat a trvat hodně dlouho, penále v mezidobí samozřejmě neustále roste.

Hrát „mrtvého brouka“ se nevyplácí

Často se stává, že dlužník, který nemá na splácení svých úvěrů, začne hrát „mrtvého brouka“. Přestane komunikovat, nepřebírá poštu a nic neplatí. Tento postup je špatný. Aby jedna exekuce nestíhala druhou a dlužník nepřišel o střechu nad hlavou, tak je nutné se při nemožnosti splácet dluhy spojit se všemi věřiteli. Pokud má rodina „dobré“ dluhy u bank a renomovaných finančních institucí, tak má pořád šanci na úpravu splátkového kalendáře. Banka umožní splácet nižší měsíční splátky a současně prodlouží splatnost dluhu. Banky mají zájem se dohodnout, je však zapotřebí komunikovat a jednat.

Splátka stíhá splátku

Když rodina nemůže v pravidelném termínu uhradit nějaký závazek nebo pouze v nižší částce, je nutné situaci řešit. Je zapotřebí ihned zrušit veškeré rodinné nepovinné výdaje a zkusit hledat další dodatečné příjmy. Možností jsou různé nabízené brigády přes internet. Další možností je prodej veškerých nepotřebných věcí. Opět třeba přes internet. Pokud ani všechny tyto kroky nestačí, tak je další možností konsolidace dluhů či prodej bytu a pořízení menšího. Přestože je prodej domu či bytu velmi nepříjemný a jednou z posledních možností, tak je vždy lepší, když máme vše ve svých rukou, než když prodej začne realizovat exekutor.

Konsolidace dluhů

Každoročně přibývá počet rodin, které vytloukají dluh novým úvěrem a musí měsíčně splácet až třeba deset různých úvěrů u různých institucí. V těchto případech je řešením konsolidace dluhů, kdy se všechny dluhy sloučí do jednoho. Když banka přistoupí na konsolidaci dluhů, tak v podstatě jedním úvěrem splatí všechny ostatní dluhy dlužníka, který tak bude moci všechny své problémy řešit již pouze s jednou institucí, což je mnohem výhodnější. Během konsolidace dojde ke snížení celkové měsíční splátky úvěru, což umožní rodině dlužnou částku splácet. Přestože se po konsolidace bude dluh splácet delší dobu, aby se mohly platit nižší měsíční splátky, tak je tento krok pro dlužníka výhodný. Pro případnou konsolidaci je opět nutné se obrátit na banku či renomovanou finanční instituci. Na trhu působí totiž i subjekty, jejichž nabízená pomoc situaci ještě zhorší a prohloubí dluhy.

Petr Gola

Další články k tématu Jak se správně zadlužit?

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí