Začíná podzimní turistická sezona, kam nejčastěji jezdí Češi?

štítek Cestování čtení na 2 minuty

Se začátkem školního roku začíná i podzimní turistická sezona a právě toto období je pro Čechy na cestování velmi atraktivní, říká viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura. A o jaké druhy zájezdů je na podzim největší zájem? Dozvíte se v našem článku.

1) autobusové poznávací zájezdy po Evropě

Typickým podzimním cestováním jsou autobusové poznávací zájezdy. V létě je totiž na tento typ zájezdů příliš horko a většina turistů navíc v letních měsících preferuje pobyty u moře.

“Největším hitem je dlouhodobě zájezd do Paříže. Pro rodiny s dětmi se Paříž kombinuje s návštěvou Disneylandu, který je poblíž,“ uvádí Tomio Okamura a pokračuje: „I mezi ostatními poznávacími autobusovými zájezdy figuruje na prvních místech popularity Francie, především okruhy po Normandii, Bretani, Provance a Francouzské riviéře.“

V popularitě dále následují okružní zájezdy po Itálii (Řím, Neapol), po Německu (města podél řeky Rýn), Švýcarsko a Rakousko.

2) relaxační pobyty ve slovenských termálních lázních a aquaparcích

Slovensko je z celoročního hlediska dlouhodobě druhou nejpopulárnější českou zahraniční destinací (po Chorvatsku) a na podzim jsou mezi českými turisty nejvyhledávanější relaxační pobyty v termálních lázních a aquaparcích.

Slovensko láká české návštěvníky především neexistencí jazykové bariéry, relativně příznivými cenami a zrekonstruovanými centry na dobré úrovni s velkými množstvím termálních aquaparků.

Během těchto zájezdů Češi vyhledávají relaxační, nikoliv přímo léčebné pobyty.

3) pobytové letecké zájezdy k moři

Skončila hlavní sezona a na podzim se tak rapidně snižují ceny leteckých zájezdů k moři, což využívá spousta českých turistů. Například seniorům je v létě ve Středomoří příliš horko, což ohrožuje jejich zdraví, takže mnoho z nich preferuje cestování za koupáním na podzim, kdy je v této oblasti příjemněji.

“Letos budou podzimní letecké zájezdy v průměru o 20% levnější než tomu bylo v červenci a srpnu. Češi létají na podzim především do zemí, kde je stále možnost koupání a létají tam přímé chartery, tedy především do Egypta, Tuniska či na Kanárské ostrovy,“ přiblížil Okamura.

Do severní části Středomoří (Řecko, Itálie, Španělsko, Turecko) se k moři jezdí ještě během září, ale později již ne, protože v říjnu je tam na koupání již zima.

4) eurovíkendy

Právě na podzim je populární trávení víkendů v některém z atraktivních evropských měst. Díky nízkonákladovým leteckým společnostem létají čeští turisté na tzv. eurovíkendy za velice výhodné ceny, a to nejčastěji do Paříže, Říma, Barcelony, Amsterdamu, Londýna a Benátek.

Velice populární jsou i víkendy ve Vídni, kam se jezdí autem, autobusem nebo třeba i vlakem.

5) zájezdy do moravských vinných sklípků

Velmi vyhledávaným podzimním pobytem je také návštěva moravských vinných sklípků.

„Navíc často kombinovaná s návštěvou rakouského příhraničního lázeňského města Laa an der Thaya těsně za jihomoravskou hranicí, kde je vybudován velký aquapark a vodní svět s termálními prameny za přijemné ceny a s českými popisky,“ uzavřel viceprezident AČ­CKA.

Veronika Čížková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí