Sezona zájezdů do exotiky začíná již příští měsíc

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Již v září začne českými turisty každoročně velmi očekávaná sezona zájezdů do exotických zemí. Letos se bude létat přímými charterovými lety z České republiky do devíti exotických destinací světa. Oproti minulé sezoně přibyla do nabídky přímých letů Brazílie, naopak vypadly Vietnam, Jamajka, Kostarika a Salvador, informoval viceprezident Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) Tomio Okamura.

„Přímé charterové lety z České republiky do exotiky létají každoročně pouze v hlavní sezoně zájezdů do exotiky, tedy od podzimu do jara, kdy je v Čechách chladno a naopak v daleké exotice je teplo,“ vysvětlil Okamura.

Z analýz AČCKA dále vyplývá, že v loňském roce vycestovalo do exotických zemí přibližně 120 tisíc českých občanů, z toho bylo 55 tisíc přes cestovní kanceláře.

„Nastávající sezonu zájezdů do exotiky očekáváme podobný počet turistů jako vloni, proto cestovní kanceláře prakticky nenavyšovaly kapacity. Tentokrát se bude přímými charterovými lety z České republiky létat do Thajska, Dominikánské republiky, Keni, Brazílie, na Kubu, do Mexika, Venezuely, na Zanzibar a na Kapverdské ostrovy,“ vypočetl Tomio Okamura.

Nejpopulárnější destinací z hlediska českých turistů bude zřejmě i nastávající sezonu již tradičně Thajsko, kam v roce 2010 vycestovalo celkem 30 tisíc z nich. Následuje Kuba se 14 tisíci a Dominikánská republika s devíti tisíci českých turistů.

Také v nastávající sezoně nebudou české cestovní kanceláře nasazovat velké letadlo s dálkovým doletem bez mezipřistání, ale menší stroje, které potřebují krátké mezipřistání na dotankování. Čas letu do cílové destinace se tím sice o něco prodlouží, ale na druhou stranu se sníží náklady na dopravu, což by se mělo odrazit v příznivých cenách zájezdů.

Cestovní kanceláře pak podle AČCKA navíc díky menší kapacitě nebudou mít takový tlak na doobsazování volných kapacit v rámci Last minute.

„Ceny zájezdů do exotiky jsou letos mimořádně cenově zajímavé a začínají již od 17 tisíc korun na osobu (Kapverdské ostrovy),“ uvedl Okamura.

Ten také dodal, že české cestovní kanceláře se snaží destinace každý rok obměňovat, aby byla nabídka stále atraktivní. „Přímé charterové lety tak v minulosti z ČR létaly na Mauritius, do Kolumbie, do Indie, do Vietnamu, na Jamajku, do Kostariky a do Salvadoru,“ uzavřel viceprezident AČ­CKA.

Zájezdy přímými charterovými lety z České republiky začaly v roce 2000, kdy letěl historicky první přímý charterový let z České republiky do Thajska.

Veronika Čížková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí