U Čechů na jaře vedou poznávací zájezdy po Evropě a letecké zájezdy k moři

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Jarní měsíce jsou u Čechů velmi oblíbeným a vyhledávaným obdobím pro cestování. Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA) uvádí, že Češi nejčastěji využívají poznávacích zájezdů po Evropě, leteckých zájezdů k moři, eurovíkendů a relaxačních pobytů v lázních.

„Autobusové poznávací zájezdy po Evropě jsou typické pro toto období hlavně proto, že teploty ještě nejsou tak vysoké jako v letních měsících. Dlouhodobě nejvyhledávanější jsou zájezdy do Paříže, které lze v případě rodin s dětmi kombinovat s návštěvou nedalekého Disneylandu,“ podotkl tiskový mluvčí AČCKA Tomio Okamura.

Velmi oblíbené jsou podle něj i okruhy po Normandii, Bretani, Provance a Francouzské riviéře.

Dalšími oblíbenými lokalitami autobusových zájezdů jsou Itálie (především pak Řím a Neapol), Německo (města na řece Rýn), Rakousko či Švýcarsko.

Letecké zájezdy k moři jsou českými turisty vyhledávané z důvodu nízkých cen, které využívají především senioři. Ceny těchto zájezdů jsou oproti hlavní sezóně nižší až o 30 procent. Nejvyhledávanějšími zeměmi jsou Egypt, Tunis či Kanárské ostrovy, kde v tomto období ještě nepanují vedra, ale počasí je zde už příjemně teplé.

Do dalších destinací, kterými jsou například Řecko, Itálie, Španělsko či Turecko, se začíná více létat až na přelomu jara a léta, do té doby zde nejsou příznivé podmínky pro koupání.

Z důvodu příjemného počasí jsou oblíbené i eurovíkendy, které nabízejí možnost poznání některého z evropských měst. Čeští turisté nejčastěji jezdí do Paříže, Říma, Barcelony, Amsterdamu, Londýna či Benátek. „Nejen že se jedná o velmi zajímavá a atraktivní místa, ale také sem létají nízkonákladové aerolinky, jejichž ceny jsou velmi příznivé,“ vysvětlil Okamura.

Oblíbeným eurovíkendem je i výlet do Vídně, kam se jezdí nejen autobusem, ale i autem či vlakem.

Nejvytíženějším obdobím během jarního období jsou Velikonoce. Během těchto svátků vyrazí z republiky kolem 60 tisíc českých turistů.

Češi také rádi tráví volný čas v termálních lázních či aquaparcích, kdy je jejich nejčastějším cílem Slovensko. To je hned po Chorvastku a horských oblastech nejpopulárnější destinací pro české turisty, kteří sem nejčastěji jezdí do termálních lázní, jak na jaře, tak i na podzim. „Češi dávají přednost Slovensku z důvodu chybějící jazykové bariéry, relativně příznivých cen a příjemně zrekonstruovaných center na dobré úrovni,“ uzavřel Okamura.

Mezi nejpopulárnější slovenské destinace podle něj patří Turčianské Teplice, Lůčky, Vyšné Ružbachy a další. Jedná se však pouze o relaxační pobyty a nikoliv léčebné.

Kromě Slovenska jezdí Češi za lázeňskou relaxací i do Maďarska.

Veronika Čížková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí