O Velikonocích vyrazí na eurovíkend přibližně 60 tisíc Čechů

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

U českých turistů je jaro velmi oblíbeným obdobím roku. Nejvíce využívají čtyři typy cestování, kterými jsou autobusové poznávací zájezdy po Evropě, letecké zájezdy k moři, eurovíkendy a relaxační pobyty v termálních lázních. Informovala o tom Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Autobusové poznávací zájezdy po Evropě volí Češi většinou proto, že v jarních měsících je ideální počasí na exkurze. Dlouhodobě je největším lákadlem Francie, kde se pořádají poznávací okruhy po Normandii, Bretani, Provance a Francouzské riviéře. Paříž je oblíbená u rodin s dětmi, které navštěvují nedaleký Disneyland. Dalšími oblíbenými místy jsou Itálie – především Řím a Neapol, Německo – města u řeky Rýn nebo Švýcarsko a Rakousko.

Letecké zájezdy k moři volí Češi proto, že mimo sezonu jsou ceny zájezdů až o 30 % levnější než v hlavní sezóně. Těchto zájezdů využívají hlavně senioři. Nejvíce vyhledávanými destinacemi v tomto období jsou Egypt, Tunis nebo Kanárské ostrovy, kde na jaře není takové horko jako v létě. Do středomoří, kam patří Řecko, Itálie, Turecko nebo Španělsko, se na jaře většinou nelétá, protože je tam ještě poměrně chladno.

Dalším oblíbeným způsobem trávení jarní dovolené jsou takzvané eurovíkendy. Nejoblíbenějšími destinacemi jsou Paříž, Řím, Barcelona, Amsterdam, Londýn nebo Benátky. Velmi vyhledávaná je i Vídeň, kam se dá dostat i autobusem nebo vlakem. Ceny eurovíkendů jsou poměrně příznivé, jelikož do těchto měst létají nízkonákladové aerolinky a letenky tak vyjdou levně. Nejvytíženějším víkendem jarního období bývají Velikonoce, kdy na Eurovíkend vyráží přibližně šedesát tisíc českých turistů.

Co se týká pobytů v termálních lázních a aquaparcích, je nejoblíbenějším místem českých turistů Slovensko. To Češi navštěvují nejčastěji hned po Chorvatsku. Slovensko je pro turisty lákavé nejen horami, ale právě velkým množství termálních lázní a aquaparků, kde pobyty nejsou tak drahé a navíc nehrozí jazyková bariéra jako u ostatních států. Mezi nejpopulárnější relaxační místa patří Turčianské Teplice, Lůčky, Vyšné Ružbachy a další.

Veronika Čížková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí