České dráhy varují před víkendovým zpožděním vlaků

štítek Cestování přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Během noci ze soboty na neděli 27. – 28. března 2010 začne ve dvě hodiny ráno platit letní čas, který posune hodinové ručičky o hodinu dopředu. V tuto hodinu bude v ČR na cestě osmnáct dálkových vlaků, které se kvůli změně času o hodinu zpozdí. České dráhy se podle svých slov budou snažit o minimalizaci zpoždění.

Zpoždění se nebude týkat žádného regionálního vlaku, protože se v tuto dobu již nebude žádný na trati vyskytovat. „Cestující, kteří se chystají na cestu právě některým z dálkových spojů, musí počítat s tím, že vlaky vyjedou z části trasy ve změněném čase,“ varují ČD. Ty také doporučují sledovat odjezdové tabule nebo se informovat na lince kontaktního centra ČD 840 112 113. Cestující také mohou sledovat aktuální polohu vlaku na webových stránkách českých drah – www.cd.cz.

„V únoru byl jízdní řád splněn přesně na 91,91 %. Hlavně na počátku měsíce se ještě do plnění jízdního řádu promítlo nepříznivé počasí, přívaly sněhu a silný vítr,“ uvedl ke zpožděním vlaků ředitel odboru řízení provozu Miroslav Jasenčák s tím, že ČD nemohou zcela eliminovat všechny příčiny zpoždění.

Mezi hlavní příčiny podle něj patří sebevraždy, usmrcení osob, které se nezákonně pohybovaly v kolejišti, či nehody na přejezdech. „Například 8. února srazil vlak člověka mezi Červenkou a Moravičany na hlavní trase Praha – Ostrava a v důsledku této události bylo zpožděno hned 19 vlaků,“ vysvětlil Jasenčák.

Veronika Čížková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí