České dráhy chystají změny v jízdním řádu

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V neděli 13. prosince začne platit nový jízdní řád Českých drah pro rok 2010. Ve Středočeském kraji přibude nová, již patnáctá linka systému Esko, která se objeví na trase mezi Prahou a Milovicemi díky dokončení elektrifikace trati mezi Milovicemi a Lysou nad Labem. Doposud museli cestující z Milovic v Lysé přestupovat. Tento spoj budou zajišťovat moderní vlakové soupravy City Elephant.

Počet cestujících, kteří každodenně dojíždí do Prahy, stále roste. Posílení spojů (hlavně o víkendu) se dočkají cestující na trasách Praha – Český Brod a Praha – Nučice, naopak na tratích Libereckého a Královehradeckého kraje vlaků ubude. Stane se tak z důvodu malé vytíženosti mimo dopravní špičku.

Změny nastanou i u vlaků SC Pendolino na trase Praha – Ostrava. Ty budou jezdit v dvouhodinových intervalech téměř po celý den. Nově se také objeví spoj SC Pendolino Sprinter, který bude jezdit na trase Praha – Třinec. Zásadní změnou v dálkové dopravě bude přímé vedení všech dálkových spojů na pražské hlavní nádraží. Do současné doby se této možnosti vyhýbaly především vlaky EuroCity mezi Berlínem, Vídní a Budapeští. Tímto krokem se má podle Českých drah cestování pro cestující stát pohodlnějším, protože odpadne přestupování a přemísťování mezi jednotlivými nádražími, což ušetří čas.

Od 13. prosince budou také fungovat nové webové stránky Českých drah, které by měly být přehlednější a měly by uživatelům přinést nové služby, mezi které patří například cenový asistent. To je služba, pomocí které budou moci zákazníci najít nejvýhodnější typ jízdenky pro požadovanou trasu. Po vyplnění základních údajů jim bude systémem nabídnuta nejvýhodnější jízdenka. Dále zde budou cestující moci najít aktuální polohu svého spoje, stejně jako veškeré informace o výlukách a mimořádných situacích na tratích. Služby nabízené Českými drahami se budou na stránkách i nadále rozšiřovat a v červnu 2010 má být k dispozici také jejich plná anglická verze.

Pro cestující je dobrou zprávou především skutečnost, že se podle záměru Českých drah nebudou měnit současné ceny jízdenek.

Veronika Čížková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí