Jihlava

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Na hranicích Čech a Moravy leží starobylé město Jihlava. Toto hlavní město kraje Vysočina má 50 000 obyvatel, autobusové a vlakové nádraží a leží poblíž dálnice D1 – hlavního tahu na Brno.

Jihlava byla založena na konci 12. století a je nejstarším českým hornickým městem. Největší slávy a bohatství užívala především za vlády Přemysla Otakara II., kdy společně s Kutnou Horou měla největší naleziště stříbra v ČR. Po velkém požáru roku 1523 se město začalo přestavovat v renesančním a později barokním stylu. Nejvýznamnější barokní stavbou je jezuitský kostel sv. Ignáce vybudovaný, spolu s kolejí a gymnáziem, v poslední čtvrtině 17.století. Od 18. století získává náměstí noční osvětlení, město se rozšiřuje za městské hradby, přestavuje se radnice a počátkem 19. století se bourají městské brány s úzkými průjezdy.

Významnou historickou památkou města jsou katakomby, z nichž je malá část zpřístupněná veřejnosti. Krásnou vyhlídku na město si můžete dopřát z Brány Matky Boží, která stojí v těsné blízkosti náměstí. Na samotném náměstí pak naleznete morový sloup ze 17.století. Smutnou památkou na dobu komunismu je několikapatrová budova obchodního domu Prior, která je situována doprostřed historického náměstí. Významnými občany tohoto města jsou například hudební skladatel Gustav Mahler nebo významný barokní **malíř Johann Nepomuk Steiner. **

Primátorem města Jihlavy je _Ing. Jaroslav Vymaza_l, z důležitých úřadů bych uvedla kontakt na tyto: Finanční úřad Jihlava, Tolstého 2, podatelna (at)  jih.br.ds.mfcr.cz, Magistrát města Jihlavy, Masarykovo nám. 1, epodatelna (at)  jihlava-city.cz. V Jihlavě jezdí trolejbusy a cena jízdenek je dle pásma na 60 min za 12 Kč a 15 Kč (zlevněná za polovinu).

Ceny ubytování jsou různé – od 200 Kč na noc výše. Významná ubytovací zařízení jsou Grandhotel Jihlava Garni, Hotel Gustav Mahler, Hotel Jihlava, Penzion Horácká rychta a spoustu dalších. Míst, kde se můžete stravovat, je v Jihlavě mnoho, především na náměstí a v jeho bezprostředním okolí – Horácká rychta, Cafe bar Jablkoň, aj. Ovšem i zde platí, že je lépe připlatit si a najíst se bezpečně v restauraci, než si kupovat něco u stánků…

Kulturní vyžití je ve městě poměrně obsáhlé. Je zde hokejový stadion HC Dukla Jihlava, fotbalový stadion FC Vysočina Jihlava, dále pak Vodní ráj, fitness studio atd. Vstup do vodního ráje – 90 min/90 Kč. Vstupenky do kina se pohybují od 70 do 100 Kč. V Jihlavě jsou kina Dukla, Sokol, Edison a Filmový klub. Nemohu opomenout ani Horácké divadlo, kde se konají různé akce a kde působí tamní divadelní soubor. Ceny se pohybují od 100 Kč výše. Velice doporučuji také navštívit jihlavskou zoo.

A pár čísel na závěr. Nezaměstnanost v jihlavském regionu se pohybuje kolem 5,1 %; ve volbách zde vyhrála ČSSD s 35,35 %, druhá byla ODS 27,67 %. Průměrná hrubá mzda se pohybuje kolem 17 tisíc. Byt 2+1 se dá sehnat za 1,5 milionu, 3+1 přibližně kolem 2 milionů.

Více informací o hlavním městě Vysočiny se dozvíte na www.jihlava.cz

Monika Matějková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí