Zlín

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: Dům financí

Město Zlín leží na hranicí tří historických regionů, a to Valašska, Slovácka a Hané, což znamená, že má některé typické rysy každého jednotlivého regionu, ale přece jenom je natolik odlišné, že ho nelze ztotožnit s žádným z nich. Zlín proslul svým obuvnickým průmyslem v režii rodiny Baťů a s tím se pojící funkcionalistickou architekturou, která činí toto město pro mnohé zajímavým, avšak mnohé také odpuzuje. Baťům také Zlín vděčí za svůj „hospodářský zázrak“, kdy se z malého, ne moc významného městečka, stalo za několik let významné centrum regionu, které má dnes takřka 80 000 obyvatel.

Ačkoli Zlín existoval již od 13. století, jeho rozmach začal až v roce 1894, kdy byl založen Baťův obuvnický závod. Po první světové válce začíná vznikat Zlín, tak jak ho známe dnes. Baťa začal budovat pro své zaměstnance rozsáhlé kolonie typických cihlových domků zasazených do městské zeleně. V podobném duchu je také vystavěn celý areál Baťova podniku Svit a potažmo i celý Zlín. Baťa se také zapříčinil o vznik známých filmových ateliérů, které zprvu sloužily jen na výrobu reklamy, ale poté se proslavily tvorbou animovaných snímků a filmů pro děti. Po nástupu komunismu byl Zlín přejmenován na Gottwaldov, ale po revoluci mu bylo vráceno původní jméno.

Mimo již několikrát zmíněnou jedinečnou architekturu, nabízí Zlín mnoho jiných věcí hodných zhlédnutí. Historicky nejvýznamnější je zlínský zámek z 16. století (avšak od té doby několikrát přestavován), kde často probíhají různé kulturní akce či výstavy, které jsou obvykle nějak ve spojitosti s regionem. Dále například kostel sv. Filipa a Jakuba, původně gotický, Obuvnické muzeum, Velké kino s jedním z největších pláten ve Střední Evropě či městské divadlo.

Šíře nabídky kulturních či sportovních akcí je srovnatelná s jakýmkoli jiným krajským městem. Ve Zlíně působí fotbalový i hokejový klub, oba hrají nejvyšší domácí soutěže. Každoročně se tu jezdí známá Barum Rallye. Často se tu pořádají koncerty známých (i když obvykle jen českých) zpěváckých hvězd. V nedalekých Vizovicích se v létě konají dva významné hudební festivaly – Masters of Rock a Vizovické Trnkobraní. Také nelze zapomenout na Mezinárodní filmový festival pro děti a mládež, který si postupně získává čím dál tím větší mezinárodní věhlas.

Ceník služeb je také srovnatelný s jinými většími městy. Například noc v jednolůžkovém pokoji v největším a nejproslulejším zlínském hotelu Moskva přijde na 1000 Kč, v menších hotelích tak na 800 Kč. Jídlo v restauraci stojí od 60 korun za polední menu do několika set korun za nějakou specialitu v Zámecké restauraci. Lístek do kina stojí 80 Kč, do divadla 80 až 170 Kč.

Na závěr několik čísel a praktických informací. Nezaměstnanost ve zlínském regionu se průměrně pohybuje okolo 8 – 9 %, průměrná hrubá mzda je podle posledního měření 18 716 Kč. Minulé volby do občanského zastupitelstva vyhrála ODS se 37,17 % hlasů. Průměrná cena bytu 2+1 se pohybuje okolo 1,7 milionů korun (cena bytu 3+1 okolo 2 milionů). Pokud se chcete dozvědět více o tomto moravském městu, velmi doporučuji informační server zlin.cz.

Jakub Šenovský

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí