Delta Airlines zavádí přímé lety z Prahy do New Yorku

štítek Cestování čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Již tento pátek (19. června) začne americká letecká společnost Delta Airlines létat na nové pravidelné lince z Prahy do New Yorku. Ke vzniku této linky přispěl především fakt, že díky zrušení víz jsou Spojené státy jedinou zemí na světě, která zaznamenává prudké nárůsty návštěv českých turistů. Informovala o tom Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA).

Z průzkumů asociace vyplívá, že po zrušení vízové povinnosti letos narostl počet individuálních českých cestujících do USA téměř o 100%, v případě zájezdů pak nárůst činil zhruba 50%. Během loňského roku (tedy ještě před zrušením víz) navštívilo Spojené státy americké přibližně 45 tisíc turistů z České republiky, v letošním roce tak AČCKA předpokládá nárůst návštěv do této destinace až na 70 tisíc osob. Naopak amerických turistů přijelo v minulém roce do Čech 310 tisíc, což pro USA znamená sedmé místo na žebříčku zahraničních zemí, jejichž občané Českou republiku navštívili. Výsledky výzkumu potvrdilo také americké velvyslanectví v ČR. Spojené státy jsou v počtu návštěv turistů třetí na světě hned za Francií a Španělskem, ročně je totiž navštíví přibližně 51 milionů zahraničních turistů. Protože se jedná o jednu z nejvýznamnějších destinací na světě, lze počítat s tím, že bude počet českých turistů navštěvujících tuto zemi i nadále stoupat.

Již třetí pravidelná linka

Na nové přímé lince New York – Praha bude létat Boxing 767–300 a to celkem třikrát týdně. Z Prahy bude Delta odlétat ve středu, pátek a v neděli, odlety z New Yorku jsou naplánovány vždy na úterý, čtvrtek a sobotu. První odlet z Prahy do New Yorku proběhne již tento pátek v 9:30 a půjde o historicky vůbec první přímý let americké společnosti Delta Airlines z ČR do New Yorku. Mezi Prahou a New Yorkem létaly doposud na přímé lince pouze ČSA, Delta Airlines však už provozuje přímou linku Praha – Atlanta. Mezi Českou republikou a Spojenými státy tak nyní budou létat celkem již tři pravidelné linky.

Podmínky bezvízového vstupu do USA

Pokud i vy uvažujete o návštěvě Spojených států, měli byste včas myslet na vyřízení bezvízových formalit. Jak uvádí Asociace českých cestovních kanceláří a agentur, jsou turisté povinni požádat o povolení cesty nejpozději 72 hodin před odjezdem – a to prostřednictvím nově zřízených webových stránek esta.cbp­.dhs.gov. Toto povolení pak cestující musí předložit na letišti při odbavení. Podmínkou registrace je držení nejnovějšího typu cestovního pasu s elektronickým čipem obsahujícím biometrické údaje. Povolení je vydáváno zdarma s platností maximálně na dva roky nebo do vypršení platnosti pasu. Cestující (včetně dětí) musí předem poskytnout své biografické údaje a informace o cestě. Mezi ty patří například číslo pasu, země původu, případné nakažlivé nemoci atd. Americké úřady tak téměř okamžitě vyhodnotí, zda je cestující vhodným kandidátem vstupu na území či zda pro USA může představovat případné bezpečnostní riziko. Pokud žadatel elektronické povolení cesty neobdrží, je následně automaticky vyzván, aby požádal o vydání víza na zastupitelském úřadě USA ve své zemi.

Další užitečné informace o cestování nejen do Spojených států naleznete na stránkách Asociace českých cestovních kanceláří a agentur (AČCKA)  – www.accka.cz.

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí