Vláda využije v rozpočtu rezervní fondy ministerstev

štítek Stalo se čtení na 2 minuty

Vláda rozhodla převést všechny rezervní fondy jednotlivých ministerstev v objemu více než 40 miliard korun do příjmů státního rozpočtu. Na tiskové konferenci po jednání vlády to řekl ministr financí Miroslav Kalousek.

Snahou vlády je snížit schodek letošního státního rozpočtu, který by tak mohl být při jednoprocentním růstu ekonomiky 73,3 miliardy korun. Bez přijatých opatření by přitom deficit překonal až 110miliardovou hranici.

„Takovýto vývoj (jednoprocentní růst HDP) je nyní nejblíže realitě,“ uvedl na tiskové konferenci po jednání vlády Kalousek.

Částí peněz z rezervních fondů byly posíleny oblast rozvoje venkova, oblast vysokého školství a prostředky Podpůrného a garančního rolnického a lesnického fondu. Zbylých 31 miliard korun vláda využije i na samotné snížení schodku rozpočtu.

„Kdybychom neudělali nic, nechali jen snížit příjmy, tak by deficity byly při tříprocentním růstu přes 90 miliard, při dvouprocentním přes 100 miliard a při jednoprocentním růstu přes 110 miliard korun,“ uvedl Kalousek. Díky rezervním fondům ovšem vláda počítá se schodky 54,2 miliardy korun při tříprocentním růstu, se schodkem 63,5 miliardy při růstu dvě procenta, respektive 73,3 miliardy Kč při jednoprocentním růs­tu.

Vláda zároveň rozhodla, že jednotlivá ministerstva nesmí pět procent svých naplánovaných výdajů utratit a musí je nechat jako rezervu pro nenadálé události, které se kvůli krizi mohou objevit. Celkem podle ministra jde o šest miliard korun. „Toto opatření nás činí akceschopnými proti mimořádné situaci, ale nezvyšuje dluh a nedestabilizuje rovnováhu veřejných financí,“ uvedl Kalousek.

Schválený návrh státního rozpočtu počítá pro letošní rok s deficitem 38,1 miliardy korun. Rozpočet ovšem předpokládal dnes nerealistický odhad růstu ekonomiky ve výši 4,8 procenta.

Ministerstvo financí nyní odhaduje, že české hospodářství letos poroste o 1,4 procenta. Podle Kalouska ale růst může být i nižší, protože současná situace v ekonomice je nepřehledná. „Není tedy důvod se domnívat, že by to bylo lepší, ale je mnoho důvodů domnívat se, že to bude horší,“ uvedl dnes ministr.

Nezaměstnanost by mohla podle ministerstva financí stoupnout až na 7,2 procenta. Loni v prosinci byla nezaměstnanost šest procent.

Zdroj: Finanční noviny.cz

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí