Který běžný účet si zvolit?

štítek Účty čtení na 2 minuty

foto: ilustrační fotografie

V současnosti se naše banky předhánějí v tom, která z nich vám nabídne ten nejlepší druh běžného účtu. Při jejich prezentaci zmiňují co možná nejvíce výhod, které by vám jeden či druhý běžný účet přinesl. Existuje však takový běžný účet, který by mohl být prohlášen za ten nejlepší a pro vás jako klienta ten nejvýhodnější?

Odpověď na tuto otázku není jednoznačná. Můžeme říci, že takový druh běžného účtu, který by uspokojil nároky všech klientů, ve skutečnosti asi neexistuje a ani by existovat nemohl. Proč?

Protože jsme každý úplně jiný, každý máme jiné nároky, požadavky a očekávání, která od svého běžného účtu vyžadujeme. Existují však takové skutečnosti, na které by si při zakládání běžného účtu měl dát pozor opravdu každý. Pokud tyto skutečnosti podceníme nebo špatně zhodnotíme, může se nám vedení běžného účtu značně prodražit. Dojde pak třeba k výběru takového účtu, jehož některé služby nevyužijeme a naopak některé jiné služby budeme postrádat.

A na co se tedy při zakládání běžného účtu zaměřit a čemu je třeba věnovat zvláštní pozornost? Předně jsou to všude zmiňované poplatky za vedení účtu. Mnoho bank ve svých reklamách na vedení běžného účtu zmiňuje nulové poplatky za vedení účtu. Je však velmi častou skutečností, že toto vedení účtu zdarma je spojeno s určitou podmínkou. Tou bývá například stanovení minimální měsíční výše obratu na vašem účtu. Pokud máte v úmyslu používat váš účet k převodu vašeho platu či mzdy, nebývá ve splnění výše uvedené podmínky problém. Pokud máte ale založeno více účtu, může se právě tato podmínka pro vás stát nesplnitelnou a vedení účtu se vám zbytečně prodraží.

Dalším problémem, na který je třeba se s předstihem podívat a který bývá často podceňován, je například síť bankomatů. V dnešní době stále ještě není možné platit bankovní kartou na všech místech a ve všech obchodech a tak se výběru peněz z bankomatu velmi pravděpodobně nevyhnete. Poplatky za výběry z bankomatu přitom nejsou zanedbatelné. Ve většině případu platí, že tyto poplatky jsou výrazně nižší u vaší mateřské banky, než pokud použijete bankomat některé z bank konkurenčních. Z toho vyplývá, že je výhodné ještě před založením účtu zjistit, jaká je síť bankomatů vámi vybrané banky ve vašem městě, zda budete mít možnost dojít si vybrat peníze v blízkosti vašeho bydliště či cestou do práce. Zdlouhavé hledání bankomatu jen proto, abyste se vyhnuli platbě poplatku, je nepříjemné. Pokud používáte internet, což je v dnešní době považováno téměř za samozřejmost, může vás zajímat, zda je k danému běžnému účtu nabízeno internetové bankovnictví. Jeho používání není nikterak složité a ušetří vám většinou nejen peníze, ale především spoustu času. Kromě toho můžete ještě zohlednit poplatky za provedené transakce nebo to, jaká je otevírací doba dané pobočky. Některé banky se snaží vyhovět svým klientům co nejvíce a tak jejich pobočky, které jsou umístěny do obchodních center, mívají otevřeno i v sobotu, některé pak celý víkend. Tento krok se pro ně může stát určitou konkurenční výhodou.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí