Dovolená

štítek Cestování čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

Jezdíte rádi na dovolenou k moři? Dáváte přednost dovolené v horách? Nebo radši svůj volný čas trávíte doma, na chatě, chalupě…

Ať je tomu jakkoliv, letos by se vám vyplatilo jet do zahraničí. Klasický hit 90. let jezdit alespoň jednou za rok k moři už pomalu opadá, lidé dávají přednost dovolené v tuzemsku. To ovšem příliš nehraje do kapes cestovním kancelářím. Proto ceny zahraničních pobytových zájezdů prudce klesají. Pokud nejste příliš nároční, můžete sehnat týdenní letecký zájezd se stravou a se všemi poplatky do 10 000 Kč/osoba. Velkým hitem je také last minute, kde lze sehnat zájezd až o 50 % levněji. Ovšem pro některé může být nevýhodou, že last minute seženete většinou nejdříve až 5 dnů před odjezdem… Pro velké dobrodruhy prodávají cestovní kanceláře tzv. odlet dnes – takže ráno si zájezd koupíte a večer letíte. Tyto zájezdy jsou pochopitelně nejlevnější, ale chce to mít odvahu do toho jít. Také u nás se začíná rozmáhat to, co už mnoho let funguje v zahraničí – cestovní kanceláře na letišti. Spočívá to v tom, že přijedete s kufry a doklady na letiště, vyberete si zájezd, zaplatíte a ihned odletíte.

Pokud dáváte přednost dovolené v České republice, pak i vám vyjdou cestovní kanceláře vstříc. Když opadl největší zájem o dovolenou u moře a lidé začali svůj volný čas trávit v Čechách a na Slovensku, musely se tomu pochopitelně přizpůsobit i cestovní kanceláře. Proto je dnes mnoho cestovních kanceláří, které se specializují na lokality v Čechách a na Slovensku. Dovolenou zde tedy můžete trávit jak v luxusních hotelích, tak ve venkovských chatkách. Cena ubytování je vysoká především podle toho, do jaké lokality jedete. Tedy průměrný jeden nocleh v hotelu se snídaní vyjde kolem 500 Kč/osoba. Jezdíte-li rádi na dovolenou ve větších skupinách, pak se vám určitě víc vyplatí pronajmout si ve vámi vybrané lokalitě domek. Ten má většinou stanovenou cenu budova/noc. Tato cena se odvíjí od velikosti a vybavenosti budovy a počtu lůžek. Domek o 3 místnostech pro 4 – 6 osob stojí průměrně kolem 1500 Kč/noc. Pro 6 – 10 osob je to o něco víc, přibližně 2500 – 3000 Kč/noc. Čím více lůžek v domku, tím vyšší je jeho cena. Přesto se to pro skupiny nebo větší rodiny určitě vyplatí.

Patříte-li do skupiny lidí, kteří v létě rádi navštěvují horské oblasti v zahraničí, pak vás letos cenově výhodně vyjde Slovensko. I zde se dá bydlet v hotelích nebo chatkách, ceny jsou přibližně srovnatelné s našimi.

Alpské oblasti vás pochopitelně budou stát mnohem víc. Ubytování v těch levnějších hotelích se pohybuje od 20 do 50 euro/noc. Zde se však vyplatí zjistit si různé slevové akce, které například pořádají města v okolí. Ubytování vás sice nevyjde levněji, zato ušetříte na programu a zábavě, kterou chcete při dovolené určitě zažít.

Tedy moje doporučení – udělejte si volno a vyrazte na dovolenou, ať už to bude kamkoliv. Letos vás to nebude stát tolik a relax je přece velice důležitý. Naberete nové síly, které potřebujete k tomu, abyste mohli dál vydělávat peníze (třeba i na příští dovolenou)

Monika Matějková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí