Země EU musí zablokovat dovozy irského vepřového

štítek Nakupování přečtete do minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Země Evropské unie budou muset zablokovat veškeré dodávky irského vepřového a produktů z něj, aby zabránily průniku masa kontaminovaného rakovinotvorným dioxinem do potravinového řetězce. Oznámila to dnes evropská komisařka pro zdravotnictví Androula Vassiliouvá. Evropská komise také potvrdila, že na český trh se kontaminované irské maso nedostalo.

„Členské státy se žádají, aby zadržely vepřové maso a jeho produkty z Irska a kontrolovaly je na přítomnost dioxinů a PCB,“ uvedla komisařka na tiskové konferenci.

Nepřítomnost kontaminovaného masa na tuzemském trhu potvrdilo také české ministerstvo zemědělství. „Byly učiněny všechny potřebné kroky včetně analýzy kontrolních mechanismů. Prověřuje se vepřové maso i výrobky z něj. Podle dostupných informací na českém trhu v současné době žádné dioxinem kontaminované maso není,“ uvedl ministr Petr Gandalovič.

Obdobně se v neděli vyjádřil také mluvčí Státní veterinární správy Josef Duben. Díky irskému zásahu je podle něj málo pravděpodobné, že by se do ČR nějaké kontaminované maso dostalo. Žádnou informaci o přítomnosti nebezpečného masa na domácím trhu nemá podle své mluvčí Martiny Šmídtové ani Státní zemědělská a potravinářská inspekce.

Irská vláda o víkendu nařídila potravinářskému průmyslu, aby kvůli kontaminaci dioxinem stáhl z trhu všechny produkty z vepřového masa domácí výroby. Testy ukázaly, že obsah dioxinů přesahuje v některých produktech až dvěstěkrát povolenou úroveň. Dioxiny se do masa dostaly z kontaminovaného krmiva od jednoho z dodavatelů.

Komise zjistila, že kontaminované irské vepřové se dostalo do 12 zemí EU a devíti dalších zemí a oblastí. V EU jde o Belgii, Británii, Kypr, Dánsko, Estonsko, Francii, Německo, Itálii, Polsko, Portugalsko, Švédsko a Nizozemsko.

Mluvčí komisařky Vassiliouové sdělila, že dosavadní opatření irské vlády byla v této fázi dostatečná. Zástupci národních veterinárních správ se ještě dnes sejdou k diskusi o koordinaci přístupu k tomuto problému a ve středu budou na toto téma jednat šéfové veterinárních úřadů zemí EU.

Zdroj: ČTK

ČTK

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí