Poradna: Příprava na mzdové jednání

štítky Poradna Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Filip: Aktuální mzda v zaměstnání je pro mě a moji rodinu nedostačující. Proto mám domluvenou schůzku se šéfem. Když potřebuji zvýšit mzdu alespoň o tři tisíce na účet, jaké zvýšení hrubé mzdy mám požadovat? Současně hledám víkendové přivýdělky na dohodu, jaká platí pro dohody pravidla?

Budeme počítat, že veškeré daňové slevy, na které máte nárok (minimálně na slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč), uplatňujete v plném rozsahu v hlavním zaměstnání již u stávající hrubé mzdy. Z každé tisícikoruny navíc budete tedy platit:

  • 150 Kč na dani z příjmu
  • 71 Kč na sociálním pojištění (včetně nemocenského pojištění, které bylo zavedeno od roku 2024)
  • 45 Kč na zdravotním pojištění

Zvýšení hrubé mzdy o 4100 Kč

Při zvýšení hrubé mzdy o 1000 Kč se Vám tedy zvýší čistá mzda o 734 Kč. To znamená, že pro zvýšení čisté mzdy alespoň o 3000 Kč je nutné, aby Vám zaměstnavatel zvýšil hrubou mzdu o 4100 Kč (zaokrouhleno na stokoruny).

Důležitost argumentů

Pro zvýšení naděje na zvýšení hrubé mzdy je samozřejmě nutné, abyste si řádně a svědomitě plnil své pracovní úkoly a zaměstnavatel byl s Vaší prací spokojen. Na sjednané jednání je Vaše kvalitní příprava velmi důležitá, bude velmi přínosné, když budete dobře znát své silné stránky a budete moci co nejlépe podepřít své argumenty pro vyšší mzdu. Vhodné je rovněž být vnitřně připraven na případnou možnost neúspěšného jednání nebo na přijmutí kompromisu. V případě, že se cítíte finančně nedoceněn a jednání o mzdě nebude úspěšné, potom může být řešením hledání nového pracovního uplatnění na trhu práce. Všechny kroky ohledně pracovní budoucnosti je však dobré dělat s chladnou hlavou a s rozmyslem.

Neomezená možnost brigády

Přivydělat si ke stávajícímu zaměstnání formou dohody o provedení práce je samozřejmě možné. Na dohodu o provedení práce můžete pracovat i pro více zaměstnavatelů současně. U zaměstnavatele na dohodu o provedení práce již nebudete moci podepsat prohlášení k dani a nebudete moci čerpat daňové slevy.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí