Poradna: Přijmutí druhého zaměstnání v důchodu

štítky Penze Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Alois: Ve starobním důchodu stále pracuji, ale už jenom 4 hodiny denně. Teď jsem navíc dostal druhou pracovní nabídku, opět na poloviční úvazek. Mohu jako starobní důchodce mít dvě zaměstnání?

V řádném důchodovém věku nejsou žádná omezení ohledně vlastního příjmu ze zaměstnání či podnikání nebo druhu pracovního úvazku. Jako starobní důchodce můžete mít libovolně vysoké příjmy a pracovat i na smlouvu na dobu neurčitou na plný úvazek a k tomu pobírat státní řádný starobní důchod. Samozřejmě můžete pracovat i pro dva zaměstnavatele současně. Rovněž je možné v řádném důchodu současně pracovat a podnikat. V případě, že chcete další pracovní nabídku na zkrácený úvazek přijmout, tak legislativou je takové rozhodnutí umožněno.

Nutnost podání daňového přiznání

Daňoví poplatníci, kteří alespoň v jednom měsíci během roku pracují současně pro dva zaměstnavatele, když je jim z obou zaměstnání odváděna zálohová daň z příjmu fyzických osob, mají povinnost podat za daný rok daňové přiznání. Ze zkráceného úvazku se vždy odvádí zálohová daň z příjmu. Z důvodu práce na dva zkrácené úvazky Vám tedy vznikne povinnost podat za rok 2024 daňové přiznání. Ani jeden ze zaměstnavatelů za Vás nebude moci provést roční zúčtování daně. I když jste tedy starobní důchodce, tak v případě přijmutí druhého zaměstnání na zkrácený úvazek se nevyhnete vyplnění daňového přiznání. Povinné pojistné budete rovněž odvádět z obou zaměstnání.

Prohlášení k dani lze mít podepsáno pouze u jednoho zaměstnavatele

Při výpočtu daně z příjmu se uplatňují daňové slevy, na které má zaměstnanec nárok, nutností je však podepsání prohlášení k dani u zaměstnavatele. V žádném měsíci není možné mít podepsané prohlášení k dani u dvou zaměstnavatelů současně. To znamená, že daňovou slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč, na kterou mají nárok všichni daňoví poplatníci, budete čerpat pouze u jednoho zaměstnavatele. Při výpočtu daně z příjmu fyzických osob z druhého zaměstnání již žádné slevy neuplatníte, u druhého zaměstnavatele nebudete moci podepsat prohlášení k dani.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí