Poradna: Práce za málo peněz a obavy z odchodu do důchodu

štítky Penze Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Vanda: Celý život jsem poctivě pracovala, vždy jsem měla zaměstnání. Manžel byl často pracovně pryč, tak jsem volila práce blízko domova, potom i na nižší úvazky, abych se postarala o domácnost. Moje příjmy tedy byly vždy nízké. V létě budu mít důchodový věk, do předčasného důchodu jsem ani raději kvůli nízkým příjmům nešla. Jaký důchod mohu očekávat?

Měsíční částka starobního důchodu závisí na celém průběhu pojištění, který ve Vašem případě neznám. Do výpočtové formule vstupují nejenom rozhodné příjmy od roku 1986, ale i získaná doba pojištění v celých ukončených letech.

  • Vzhledem k tomu, že jste byla vždy zaměstnaná, tak jste získala vysokou dobu pojištění, což je pro výpočet starobního důchodu velmi důležité.

Rozhodně budete mít vyšší důchod, než většina osob samostatně výdělečně činných, protože i práce za nízkou mzdu je pro důchodové účely značně výhodnější než platby minimálního sociálního pojištění jako OSVČ.

Důchod budete mít pravděpodobně vyšší než 15000 Kč

Při výpočtu starobního důchodu jsou občané s nižšími příjmy zvýhodněni. Ve výpočtové formule starobního důchodu je významným způsobem zastoupen prvek solidarity, takže občané s nízkými příjmy si odchodem do starobního důchodu příliš finančně nepohorší. Osobně očekávám, že budete mít starobní důchod vyšší než 15000 Kč.

  • Pokud by byl Váš osobní vyměřovací základ (průměrná hrubá měsíční mzda v současné hodnotě za odpracované roky) ve výši 18900 Kč, což odpovídá minimální hrubé měsíční mzdě v roce 2024 na plný úvazek, tak byste při získání doby pojištění v rozsahu 46 let měla řádný starobní důchod ve výši 17441 Kč + 500 Kč výchovné na každé dítě.
  • I kdyby Váš osobní vyměřovací základ byl dokonce jenom 16000 Kč a získala jste dobu pojištění v rozsahu 46 let, tak byste měla řádný starobní důchod 15440 Kč + výchovné ve výši 500 Kč na každé dítě.

TIP: Kalkulačka řádného důchodu v roce 2024

Závěrem

Výpočet starobního důchodu v Česku je při nízkých příjmech a práci po celý produktivní život výhodný a měsíční částka starobního důchodu je mnohdy vyšší, než žadatelé o starobní důchod v těchto případech očekávají.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí