Poradna: Dostanu dříve invalidní důchod, když mi nebyla přiznána nemocenská?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Michal: Po dlouhé době mám zdravotní problémy, ale nebyla mi jako živnostníkovi přiznána nemocenská, za jak dlouho dostanu invalidní důchod?

Nárok na nemocenskou není automatický, musí být splněny zákonné podmínky. Osoby samostatně výdělečně činné mají nárok na nemocenskou, jestli si platí dobrovolné nemocenské pojištění. I při platbě dobrovolného nemocenského pojištění vzniká nárok na nemocenskou až od patnáctého kalendářního dne nemoci. V prvních dvou týdnech nemoci nemají OSVČ nárok na žádné finanční plnění od OSSZ.

Proč nemáte nárok na nemocenskou?

V případě, že si jako osoba samostatně výdělečně činná neplatíte dobrovolné nemocenské pojištění, potom nemůžete dostávat na účet nemocenskou, i když jsou Vaše zdravotní problémy závažnější a pracovní neschopnost dlouhodobá. Rozhodující pro přiznání nemocenské u osob samostatně výdělečně činných je tedy účast na dobrovolném nemocenském pojištění.

TIP: Kalkulačka nemocenské v roce 2024

Podání žádosti o invalidní důchod

Nárok na invalidní důchod vzniká v případě, že je získána minimální doba pojištění, která se liší dle věku a současně je posudkovým lékařem přiznána invalidita prvního stupně, druhého stupně nebo třetího stupně. Pro účely invalidního důchodu se posuzuje platba povinného sociálního pojištění. Podání žádosti o invalidní důchod je bez poplatků a případné zamítnutí žádosti o invalidní důchod není důvodem, proč by případně v budoucnu nebylo možné znovu o invalidní důchod požádat, kdyby se zdravotní stav v mezidobí zhoršil. Nárok na invalidní důchod vzniká, pokud se jedná o dlouhodobé zdravotní problémy, podání žádosti o invalidní důchod je vhodné konzultovat s ošetřujícím lékařem.

OSVČ a nízký invalidní důchod

Na doplnění uvádím, že osoby samostatně výdělečně činné mají zpravidla výrazně nižší invalidní důchody než zaměstnanci, neboť částka invalidního důchodu závisí na odvodech na sociálním pojištění před přiznáním invalidity, což jsou u osob samostatně výdělečně činných většinou nižší částky než u zaměstnanců.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí