Poradna: Změna výplaty důchodu za maminku

štítek Poradna čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Dagmara: Maminka stále dostává důchod na poštu, chceme ji to změnit, ať neplatí zbytečně poplatek a je to jednodušší. Jak máme postupovat?

Od září skutečně činí poplatek za výplatu důchodu na poštu 35 Kč, přičemž o tuto částku je přímo snížena hodnota důchodu, poplatek neplatí pouze penzisté, kterým byl důchod přiznán před rokem 2010. Dle Vašeho dotazu to není případ Vaší maminky, proto změnou výplaty důchodu na účet se vyhne platbě tohoto poplatku. Navíc zasílání státního důchodu na účet je mnohem jednodušší a bezpečnější, přičemž můžete případně vybrat mamince hotovost i Vy. Většina současných žadatelů o starobní důchod již volí zasílání peněz na účet.

Stačí vyplnit žádost

Změna výplaty důchodu na účet je jednoduchou záležitostí, stačí si požádat o změnu výplaty, přičemž pro tyto účely má Česká správa sociálního zabezpečení vlastní tiskopis „Žádost o zařízení výplaty důchodu poukazem na účet v České republice – majitel účtu“, přičemž tento formulář lze snadno stáhnout ze stránek ČSSZ nebo si ho vyžádat na některé z poboček. Důležité je však pamatovat na to, že příslušný formulář potvrzuje i banka, na jejíž účet má být důchod zasílán. Změnou výplaty důchodu samozřejmě nenastává období, kdy by se důchod neobdržel. Změna proběhne kontinuelně. Na doplnění uvádím, že ze státních důchodů se neplatí sociální pojištění ani zdravotní pojištění a dani z příjmu fyzických osob podláhá až částka ročního důchodu nad 36násobek minimální mzdy platné k 1. lednu daného roku. Z naprosté většiny všech státem vyplácených důchodů se tedy neplatí žádné daně.

TIP: Důchodová kalkulačka

Důchod na účet manžela

Na doplnění uvádím, že si lze nechat důchod zasílat i na účet manžela. Takže manželé mohou mít pouze jeden bankovní účet společně. Pro tyto účely je opět speciální formulář, který musí být podepsán oběma manžely. Vzhledem k tomu, že většina bank nabízí zajímavé podmínky pro účty pro příjemce důchodu, tak často mají manželské páry v důchodu dva účty – pro každého z nich.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí