Poradna: Předčasný důchod bez výplaty ze srpna

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

František: V srpnu mám přiznaný předčasný důchod bez výplaty, myslel jsem, že budu pracovat až do řádného důchodového věku v říjnu 2026. Nyní přemýšlím o pobírání důchodu na účet. Jak by to bylo? Jaká jsou pravidla a termíny?

Vzhledem k tomu, že máte v srpnu přiznaný předčasný důchod bez výplaty, tak jste si "zafixoval" výpočtovou formuli platnou v srpnu, mimo jiné tedy před účinností legislativních změn zpřísňujících předčasné důchody od října.

Nižší krácení a klasická valorizace

V případě, že z různých důvodů budete chtít odejít do předčasného důchodu s výplatou, potom z důvodu „zafixování“ výpočtové formule se na Vás vztahuje nižší krácení před účinností legislativních změn za předčasnost a nemáte omezenu valorizaci důchodu až do dosažení řádného důchodového věku.

Uvolnění předčasného důchodu na účet

Předčasný důchod můžete začít pobírat na účet dle Vašeho uvážení, nemusíte pracovat až do dosažení řádného důchodového věku. Při uvolnění předčasného důchodu na účet však musí být již ukončena výdělečná činnost, ze které je odváděno sociální pojištění. Při pobírání předčasného důchodu na účet nelze mít příjem, ze kterého vzniká povinnost platit sociální pojištění.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí