Poradna: Sleva na manželku a příjmy na přelomu roku

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Vilém: Manželka nastoupila do zaměstnání teď od října, do té doby měla pouze rodičovský příspěvek. Mzdu bude mít 33000 Kč. Budu mít za rok 2023 nárok na slevu na manželku?

V ročním zúčtování daně nebo v daňovém přiznání můžete uplatnit slevu na manželku, jestliže její vlastní rozhodné příjmy nebudou za celý rok 2023 vyšší než 68000 Kč. Do vlastního rozhodného příjmu manželky se přitom započítávají všechny příjmy kromě příjmu taxativně uvedených v zákoně o daně z příjmu. Rodičovský příspěvek patří mezi nehodnocené příjmy. Mzda ze zaměstnání se však pochopitelně započítává.

Mzda za říjen až prosinec

V případě, že Vaše manželka má mzdu 33000 Kč a bude pracovat v měsících říjnu, listopadu a prosinci, tak bude mít souhrnnou mzdu vyšší než je limit 68000 Kč a slevu na manželku nebudete moci za rok 2023 uplatnit. Mzda se vyplácí zpětně, tj. v listopadu za říjen, v prosinci za listopad a v lednu za prosinec. U příjmů ze závislé činnosti je však rozhodující období, za které náleží, tedy se hodnotí i mzda, kterou Vaše manželka obdrží v lednu, neboť se bude vztahovat k měsíci prosinci.

Závěrem

Z výše uvedeného tedy vyplývá, že rozhodný příjmový limit Vaše manželka překročí a Vy si tedy roční daňovou povinnost o slevu na manželku nesnížíte.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí