Poradna: Můžu dát během nemoci výpověď?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Marta: Aktuálně jsem v pracovní neschopnosti a pobírám nemocenskou, dostala jsem však lepší pracovní nabídku, kterou chci využít. Jak je to s výpovědí běhen nemoci?

Zaměstnavatel může dát zaměstnanci pouze odůvodněnou výpověď v souladu se zákoníkem práce. Zaměstnanec naproti tomu může dát zaměstnavateli výpověď i bez udání důvodu. Dle § 53 zákoníku práce jsou navíc stanoveny podmínky pro zákaz výpovědi dané zaměstnavatelem v případech, kdy se zaměstnanec nachází v ochranné lhůtě, což mimo jiné je doba, kdy je zaměstnanci nařízena karanténa nebo je uznán dočasně práce neschopným. Na výpověď podanou zaměstnancem se ochranná lhůta nevztahuje.

Výpověď můžete podat i během nemoci

Pokud skutečně chcete skončit v práci, tak máte dvě možnosti, buď podáte sama výpověď nebo ukončíte pracovní poměr vzájemnou dohodou. Vzájemná dohoda o ukončení pracovního poměru je dvoustranný právní akt, se kterým musí souhlasit i zaměstnavatel. Výpověď je jednostranný právní akt, který můžete učinit i během nemoci.

Na co pamatovat?

Když podává výpověď zaměstnanec, tak mu nenáleží odstupné, bez ohledu na délku trvání pracovního poměru a současně musí být dodržena výpovědní lhůta.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí