Poradna: O kolik procent se mi sníží invalidní důchod?

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Eduard: Nyní dostávám invalidní důchod druhého stupně, zdravotní stav se mi lepší, když mi dají první stupeň, o kolik procent se mi sníží invalidní důchod?

Při změně stupně invalidity dochází automaticky k přepočtu invalidního důchodu, konkrétní pokles v procentech je však u každého příjemce invalidního důchodu malinko odlišný. Důvodem je skutečnost, že každý invalidní důchod se skládá ze základní výměry a procentní výměry, přičemž základní výměru mají všichni příjemci invalidního důchodu stejně vysokou (bez ohledu na přiznaný stupeň invalidity) a při přepočtu se snižuje pouze procentní výměra důchodu. Při změně invalidity ze druhého stupně na první stupeň se dosavadní procentní výměra invalidního důchodu vynásobí koeficientem 0,6666.

Praktický příklad

Pan XY má nyní v září invalidní důchod druhého stupně ve výši 12040 Kč (základní výměra 4040 Kč + procentní výměra 8000 Kč). Při změně invalidity na první stupeň bude mít pan XY nárok na invalidní důchod prvního stupně ve výši 9373 Kč (základní výměra 4040 Kč + procentní výměra 5333 Kč). Nová procentní výměra se vypočítala následovně: 8000 Kč × 0,6666. Při převodu na procenta dosahuje invalidní důchod prvního stupně pana XY 78 % předchozího invalidního důchodu druhého stupně. Vzhledem ke konstrukci výpočtu je v procentním vyjádření u jednotlivých částek invalidního důchodu mírně odlišné snížení.

Zvýšení základní výměry důchodu

Na doplnění uvádím, že základní výměra všech státních důchodů se od ledna příštího roku zvyšuje o 360 Kč na 4400 Kč. V korunovém vyjádření se tedy zvýší všem příjemcům státního důchodu stejně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí