Snížení úvěrového ratingu USA není dobrá zpráva pro nikoho

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Pro většinu to přišlo jako blesk z čistého nebe. Americkému státnímu dluhopisu byla snížena úvěrová známka. Americký dluh už nemá prestižní známku AAA od agentury Fitch. Americký dluhopis se tak dostal do kategorie zemí s AA+. Tyto země zahrnují například Rakousko nebo Austrálii. Co však tato změna ratingu znamená v praktickém smyslu?

Výše rizikové prémie

Podle učebnic ekonomie by prvním důsledkem mělo být zvýšení úrokové míry na aktuálních amerických státních dluhopisech. A skutečně se tak stalo. Výnosy po zveřejnění této informace vyskočily nahoru. Výnosy na amerických desetiletých dluhopisech se na chvíli dostaly až na úroveň 4,15 %. Avšak nyní je již efekt překvapení vyčerpán a výnosy na desetiletých amerických dluhopisech jdou dolů a směřují k 4 %.

Nevhodná zpráva

Americký dolar má trochu odlišnou pozici než ostatní světové měny. Stále zůstává nejdůležitější měnou. To je také důvod, proč výnosy z desetiletých amerických dluhopisů klesly. I přes snížení úvěrového ratingu svět stále potřebuje americký dolar pro mezinárodní obchod. Poptávka po něm zůstává silná. Zpráva o snížení ratingu přichází pro USA v nejhorší možnou dobu. USA se nachází v cyklu utahování měnové politiky. Utahování měnové politiky má za přímý důsledek růst výnosů dluhopisů. Riziková prémie tak ještě tento efekt posiluje. Růst výnosů nebude nijak markantní, avšak z dlouhodobého hlediska bude zvyšovat náklady na obsluhu státního dluhu.

Nepříjemné připomenutí

Agentura Fitch své rozhodnutí snížit úvěrový rating vysvětlila tím, že má obavy z rychlého růstu amerického státního dluhu po navýšení dluhového stropu. To bylo předvídatelné. Debata o navýšení dluhového stropu byla především politickým bojem než snahou najít způsob, jak řešit rostoucí americký dluh. Velký dluh zůstává problémem. Snížení ratingu USA nám připomnělo tuto palčivou pravdu. Navíc si jen těžko můžeme představit, jakým způsobem USA dosáhnou jeho zmenšení. Je jen otázkou času, kdy se znovu známka amerického dluhu zmenší. Avšak spíše se jedná o otázku několika let než několika měsíců.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí