Poradna: Invalidní důchod a volba starobního důchodu

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Jitka: Do řádného starobního důchodu mohu odejít 4. dubna 2024. Nyní pobírám invalidní důchod I. stupně. Kdy si mám o důchod žádat? Chci pracovat i do budoucna a zůstat v nynější práci. Když si požádám o předčasný důchod s odloženou výplatou, bude mi náležet invalidní důchod?

Vzhledem k tomu, že stále pracujete a pracovat chcete, tak si můžete buď požádat o předčasný důchod bez výplaty ještě za stávajících podmínek nebo si o důchod požádáte až v roce 2024. Vzhledem k tomu, že aktuálně nejsou známé potřebné parametry pro výpočet důchodu v roce 2024 (budou k dispozici pravděpodobně v září), tak nelze tyto dvě varianty jednoznačně finančně porovnat. Nicméně aktuální výpočet je výhodný a při volbě předčasného důchodu bez výplaty ještě za stávajících podmínek by byla zohledněna i mimořádná valorizace.

Pobírání invalidního důchodu I. stupně

Dokud nebudete na účet dostávat starobní důchod, tak budete moci pobírat invalidní důchod. I při volbě předčasného důchodu bez výplaty náleží invalidní důchod. S ohledem na budoucí výpočet starobního důchodu je pozitivní, že jste během pobírání invalidního důchodu prvního stupně pracovala, neboť jako náhradní doba pojištění pro výpočet starobního důchodu se hodnotí jako náhradní doba pojištění pouze doba pobírání invalidního důchodu třetího stupně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí