Poradna: Neplacení alimentů a daňové úlevy

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Gabriela: Bývalý přítel mi aktuálně neplatí alimenty. Nemám v tuto chvíli nárok alespoň na nějaké daňové úlevy – na sebe nebo na dceru?

Z důvodu neplacení alimentů k žádnému navýšení daňových slev nedochází. Při výpočtu daně z příjmu máte tedy nárok na základní daňovou slevu na poplatníka ve výši 2570 Kč stejně jako ostatní daňoví poplatníci a na daňové zvýhodnění na jedno dítě ve výši 1267 Kč. Ani daňové zvýhodnění se z důvodu neplacení alimentů nezvyšuje. Na výpočet sociálního a zdravotního pojištění nemají žádné daňové slevy vliv, takže rovněž na povinném pojistném jsou Vám sraženy stejné částky jako ostatním zaměstnancům.

Rozhodně nečekejte a požadujte úhradu

Vzhledem k tomu, že Vám bývalý přítel neplatí alimenty, tak Vám doporučuji danou situaci co nejrychleji řešit a nečekat, jestli nezačne náhodou platit, jak má sám od sebe. Pokud nereaguje Váš bývalý přítel na Vaše telefony či SMS, potom je vhodné danou záležitost řešit v součinnosti s právníkem a dlužné alimenty co nejdříve začít vymáhat.

Žádost o příspěvek na bydlení

Pokud nedostáváte alimenty a Vaše finanční situace je složitá, tak Vám doporučuji si požádat o příspěvek na bydlení na místně příslušném úřadu práce. Podání žádosti o příspěvek na bydlení je bez poplatků a od ledna 2023 došlo k jejich zvýšení. Pro nárok na příspěvek na bydlení je možné bydlet ve vlastním i v nájmu. Posuzuje se finanční situace a nikoliv druh bydlení.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí