Poradna: Důchodová valorizace

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Lucie: V říjnu jsem si požádala o předčasný důchod bez výplaty, do starobního důchodu odcházím koncem září letošního roku. Nyní proběhne červnová valorizace. Bude pro mě výhodnější odejít již nyní do důchodu nebo až v září?

Nynější červnová valorizace se Vás bude týkat, protože jste si požádala o předčasný důchod bez výplaty, ať už začnete pobírat důchod nyní nebo až v září.

Chcete pracovat či nikoliv?

Při rozhodování o termínu odchodu do důchodu je tedy vhodné zohlednit zejména skutečnost, zdali ještě pracujete na klasickou pracovní smlouvu a jestli ještě pracovat stále chcete.

Možnosti zaměstnání v předčasném důchodu

Pokud začnete předčasný důchod pobírat na účet, tak budete moci současně mít předčasný důchod a příjem ze zaměstnání, pokud budete pracovat na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 10000 Kč a méně nebo dohodu o pracovní činnosti s hrubou měsíční odměnou 3999 Kč a méně. Na dohody do limitu je možné pracovat pro více zaměstnavatelů současně.

Žádná omezení v řádném důchodovém věku

Po dosažení řádného důchodového věku již neplatí žádné příjmové omezení. Můžete pracovat na klasickou pracovní smlouvu a mít i nadprůměrnou mzdu. Lze i pracovat pro více zaměstnavatelů současně.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí