Poradna: Nedoložené příjmy ze zaměstnání a důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

František: Jsem v předdůchodovém věku a řeším svoji pojištěnou dobu. Neevidovanou dobu zaměstnání se mi podařilo doložit, ale už ne příjmy z tohoto zaměstnání. To zaměstnání bylo před 25 lety. Jak se mi to bude tedy počítat pro důchod? To tam budu mít nuly a nižší důchod?

Měsíční částka starobního důchodu závisí na dvou základních vstupních údajích:

  • získané době pojištění v celých ukončených letech
  • výši osobního vyměřovacího základu (průměrné hrubé měsíční mzda za odpracované roky v současné hodnotě, kdy dřívější příjmy se přepočítávají na současnou úroveň pomocí koeficientů zohledňujících inflaci
  • u předčasného důchodu hraje ještě roli krácení za předčasnost

Dořešení nevidované doby

Vzhledem k tomu, že ke svému důchodu přistupujete zodpovědně, tak nebudete mít zbytečně nižší důchod. Vydokladováním zaměstnání jste si zajistil, abyste měl hodnocenou dobu pojištění odpovídající skutečnosti a nepočítala se nižší doba pojištění.

Osobní vyměřovací základ se krátit nebude

Doba pojištění, kdy nelze doložit příjmy, což je dle dotazu Váš případ, se při výpočtu starobního důchodu bude hodnotit jako vyloučená doba pojištění. Zjednodušeně řečeno to znamená, že toto období nebude mít žádný vliv na výši Vašeho osobního vyměřovacího základu, při výpočtu osobního vyměřovacího základu se tyto měsíce (či roky) vyloučí.

V žádném případě tedy nedojde k „rozmělnění“ osobního vyměřovacího základu tím, že by se započítávaly nuly. Dořešením doby pojištění jste si tedy zajistil vyšší dobu pojištění a osobní vyměřovací základ jste si nekrátil.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Populární na Dům financí