Proč centrální banky nakupují zlato?

štítek Investice přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Světová rada pro zlato zveřejnila údaj o nákupech zlata centrálními bankami. V roce 2022 centrální banky po celém světě nakoupily 1136 tun žlutého kovu. To je nejvíc od roku 1967. Proč nyní panuje mezi centrálními bankéři tak velký zájem o zlato?

Geopolitická nejistota

První motivem proč centrální banky nakupují zlato, je současná napjatá geopolitická situace. Nikdo neví, kdy válka mezi Ruskem a Ukrajinou může přerůst v ještě závažnější konflikt do kterého by se aktivně zapojilo více zemí. V dobách nejistoty bude zlato i nadále plnit ochranou funkci. Druhým motivem, který úzce souvisí s prvním, je měnová politika jednotlivých zemí. Celý západní svět bojuje s inflací v podobě zvedání úrokových sazeb. Ne všechny rezervní měny si povedou stejně. Nákupem zlata centrální banka odmítne spekulaci nebo sázku na nějakou měnu, ale kupuje předmět, který bude mít vždy nějakou hodnotu, nezávisle na tom, jaká měna bude ve světě dominantní.

Kdo nakupuje?

Světová rada pro zlato nezveřejnila, které centrální banky zlato nakoupily. Tyto informace se s jistotou dozvíme, až za rok či dva, v závislosti na tom, jak rychle udělá svůj přehled Banka pro mezinárodní vypořádaní. Podle informací francouzského ekonomického deníku Les Echos jde především o Ruskou centrální banku, Čínu a země Golfského zálivu.

Obejití sankci

Pokud je tato informace pravdivá, můžeme najít další hypotézu proč se tyto centrální banky snaží nakupovat zlato. Důvodem je obejití sankcí vázaných na dolar nebo euro. Bohatí občané, většinou spjatí s režimem nebo vládní instituce těchto zemí riskují, že jakmile zaplatí dolarem, mohou se stát objektem pro americkou justici. Provádět transakce ve zlatě představuje způsob, jak toto riziko obejít. Země, které by se mohly dostat mezi nepřátele USA, kupují zlato, aby podpořily své vlastní měny a zachovaly si možnost mezinárodního obchodu bez amerických dolarů.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí