Poradna: Finanční problémy, jak postupovat

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Canva, ilustrační fotografie

Romana: Mám problém sehnat kvůli svým zdravotním problémům zaměstnání, když o nich zaměstnavateli řeknu, tak mě odmítnou. Nemám ani nárok na sociální dávky a jsem bez financí. Poradíte mi?

Doporučuji Vám si požádat o invalidní důchod na místně příslušné OSSZ. Zdali Vám bude přiznána alespoň invalidita prvního stupně, to závisí na přesné diagnóze a průběhu nemoci, posouzení zdravotního stavu pro účely invalidního důchodu je na posudkovém lékaři, který postupuje v souladu s příslušnou legislativou upravující hodnocení zdravotního stavu.

Více žádostí o invalidní důchod

Podání žádosti o invalidní důchod je bez poplatků a případné zamítnutí žádosti o invalidní důchod není důvodem, proč by nebylo možné v budoucnu opětovně žádat o invalidní důchod.

Příspěvek na bydlení

Jestliže jste aktuálně bez financí, potom Vám doporučuji si požádat na příslušném úřadu práce o příspěvek na bydlení. K posouzení, zdali na tuto dávku máte nárok a případně v jaké výši, nemám dostatek podkladů. Opět ale platí, že podání žádosti je bez poplatků.

Hledání odpovídajícího zaměstnání

Přestože je pro Vás těžké najít zaměstnání, tak v úsilí nepolevujte a zkuste stále hledat zaměstnání, které bude odpovídat Vašemu zdravotnímu stavu. I příjemci invalidního důchodu prvního a druhého stupně totiž často částečně pracují, protože finančně vyjít pouze s invalidním důchodem prvního a druhého stupně je složité.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí