Sociální pojištění a důchod

štítky Penze Pojištění čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Souhrnná částka zaplacená během produktivního života na sociálním pojištění ovlivňuje budoucí výpočet starobního důchodu. Čím vyšší rozhodné příjmy, tím vyšší starobní důchod.

Reklama

Reklama text pokračuje pod reklamou

Výpočet starobního důchodu neovlivňují zaplacené částky na dani z příjmu, ale na sociálním pojištění. Z některých příjmů se odvádí pouze daň z příjmu fyzických osob, ale sociální pojištění nikoliv. Takové příjmy nemají vliv na budoucí výpočet starobního důchodu. V praxi se jedná zejména o všechny pasivní příjmy (z kapitálového majetku, z nájmu, z prodeje nemovitostí a nemovitých věcí, z prodeje CP), rovněž se nezapočítávají např. odměny z pracovních dohod do limitu.

Jak je to při práci pro dva zaměstnavatele současně?

Někteří zaměstnavatelé pracují současně pro dva zaměstnavatele. V případě, že je jim z obou mezd odváděno sociální pojištění, potom se jim pro budoucí výpočet starobního důchodu tyto příjmy sčítají. Měsíční částku starobního důchodu ovlivňuje mimo rozhodné příjmy i získaná doba pojištění. Žádný odpracovaný měsíc pro dva zaměstnavatele současně se však nemůže do doby pojištění započítávat jako dva měsíce. Práce pro dva zaměstnavatele současně tedy dobu pojištění nezvyšuje.

Praktický příklad – Dva zkrácené úvazky

Pan Luboš pracuje současně pro dva zaměstnavatele na zkrácené úvazky. Hrubá měsíční odměna z každého zkráceného úvazku je 17000 Kč. Pro budoucí výpočet starobního důchodu je na tom pan Luboš stejně jako zaměstnanec pracující pro jednoho zaměstnavatele za hrubou mzdu 34000 Kč. Z obou zkrácených úvazků je totiž panu Lubošovi odváděno sociální pojištění.

Praktický příklad – Přivýdělek na DPP do limitu

Paní Nela pracuje na hlavní pracovní poměr pro zaměstnavatele XY s hrubou mzdou 39000 Kč a současně si přivydělává na dohodu o provedení práce pro zaměstnavatele AB s hrubou odměnou 9000 Kč. Sociální pojištění se odvádí pouze z hlavního zaměstnání, protože hrubá odměna z DPP je do limitu pro neplacení (nepřesahuje 10000 Kč). Práce na dohodu o provedení práce paní Nele nezvýší budoucí výpočet důchodu.

Reklama text pokračuje pod reklamou

Petr Gola

Reklama

Reklama

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Reklama

Reklama

Populární na Dům financí