Poradna: Skončení zaměstnání a mateřská

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Věra: Momentálně jsem na rodičovské se synem a za dva týdny mi skončí rodičovská. V zaměstnání jsem měla smlouvu na dobu určitou a nemám tedy žádný pracovní poměr, kde bych se vrátila. Nyní jsem těhotná. Budu mít nárok na mateřskou? A co jiné dávky?

Nárok na mateřskou (peněžitou pomoc v mateřství) vzniká v případě splnění zákonných podmínek, zejména splnění účasti na pojistném. Vzhledem k tomu, že Vám skončil pracovní poměr, tak podmínku pojištění splníte pouze v případě, že na mateřskou nastoupíte v ochranné 180denní lhůtě po skončení zaměstnání.

Pobírání rodičovského příspěvku na narození dítěte

V případě, že není splněna podmínka nároku na mateřskou, potom byste od narození dítěte pobírala rodičovský příspěvek. Souhrnná částka rodičovského příspěvku je vždy stejná a nerozhoduje, zdali se před tím pobírala mateřská či nikoliv. Celková částka rodičovského příspěvku aktuálně činí 300 tisíc Kč.

Registrace na ÚP

Po skončení rodičovského příspěvku na syna se můžete registrovat i na úřadu práce, těhotenství není důvodem, proč nelze být v evidenci na úřadu práce. Další případné dávky (přídavky na děti, příspěvek na bydlení…) závisí na Vaší rodinné příjmové situaci.

Daňové zvýhodnění na druhé dítě

Otec dítěte si bude moci snížit svoji daňovou povinnost již za měsíc, ve kterém se Vaše druhé dítě narodí (bez ohledu na přesný den porodu). Daňové zvýhodnění na druhé dítě činí 1860 Kč. Při výpočtu čisté měsíční mzdy tak uplatní daňové zvýhodnění na dvě děti v celkové částce 3127 Kč. Daňové zvýhodnění snižuje přímo vypočtenou daň z příjmu a pokud je vyšší než vypočtená daň z příjmu, tak vzniká nárok na daňový bonus ve výši rozdílu mezi daňovým zvýhodněním a vypočtenou daní z příjmu.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí