Negativní vlivy skokového zvýšení sazeb ČNB – 1. díl

štítky Investice Měnová politika čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

ČNB předvedla nevídanou jízdu. Od prvního zvýšení sazeb 24. června o 25 bazických bodů na 0,5 %, jsme se v únoru dostali na současných 4,5 %. Český případ budou v budoucnu nepochybně studovat ekonomové po celém světě. Nechceme zde kritizovat rozhodnutí ČNB, rozebírat, zda bylo nutné, či nikoliv. Podíváme se zato na dopady, které tak rychlé zvýšení bude mít na ekonomiku.

Velký skok

Co je opravdu překvapivé, je rychlost a razance, s jakými ČNB postupovala. V porovnání s FEDem, který mnohem víc mluví, než jedná, jsou kroky ČNB bezprecedentní. Největší risk představuje spíše rychlost než samotný fakt zvyšování sazeb. O záporných sazbách se mluvilo často jako o skutečnosti, která jde proti všem zásadám kapitalismu. Poprvé v historii se kapitál půjčoval na záporný úrok, čili jeho vlastník půjčkou přicházel o peníze. Pokud trvají nelogické situace dlouho, mívají vážné následky. Zvýšení úrokových sazeb znamená, že peníze mají opět svoji cenu. Namísto bezhlavého půjčování má proto smysl šetřit. K tomu samozřejmě musí být i přijatelná míra inflace. Důležitá otázka je, jak se zachová ČNB, až se inflace vrátí pod 3 %. Ale nepředbíhejme událostem, zatím je inflace v České republice velmi vysoko, blíží se k 8,5 %. Současné úrokové sazby by měly vydržet aspoň půl roku.

Dopad na dluhopisový trh

Situace závažně dopadne v první řadě na trh s dluhopisy, který má hned několik specifik. Je velmi konzervativní a oproti akciovému má velmi malou volatilitu. Úroky na desetiletých dluhopisech rostou v setinách nebo maximálně desetinách procenta. Na tomto trhu se nacházejí obrovské objemy peněz a na rozdíl od akciových trhů se zde pohybuje drtivá většina velkých institucionálních hráčů. To je důvod, proč je dluhopisový trh mnohem „racionálnější“ než akciový. Většina obchodování se řídí algoritmy, které s matematickou přesností vypočítají, kdy je lepší daný dluhopis prodat se ztrátou a koupit si ten stejný, ale s mnohem vyšším úrokem. Pro ilustraci: nový český desetiletý dluhopis se loni v únoru prodával s úrokem 1,5 %. O rok později nabízí zhodnocení 3,1 %.

Matěj Široký

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí