Poradna: Daňové přiznání studenta

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Roman: Jsem studentem. V červnu, červenci a srpnu jsem si přivydělal vždy 10 tisíc na brigádě na dohodu. Vždy mi bylo sraženo 1500 Kč na dani s tím, že je tuto částku dostanu zpět. Jak mám postupovat?

Při práci na dohodu o provedení práce je z hrubé odměny sražena 15% srážková daň z příjmu, pokud je hrubá měsíční odměna 10000 Kč a méně a není u zaměstnavatele podepsáno prohlášení k dani. Dle Vašeho dotazu je to i Váš případ.

Obdržení srážkové daně

Odvedenou srážkovou daň z příjmu je možné obdržet zpět, pokud je roční daňová povinnost nižší než odvedená daň z příjmu během roku. Podmínkou je podání daňového přiznání, k jehož vyplnění je nutné doložit potvrzení o zdanitelných příjmech ze závislé činnosti od zaměstnavatele.

Praktický výpočet

Pokud jste měl během celého roku příjem formou brigády ve výši 30000 Kč, potom je vypočtená daň z příjmu před uplatněním daňových slev 4500 Kč (30000 Kč × 15 %). Roční daňová sleva na poplatníka činí 27840 Kč a sleva na studenta 4020 Kč. Po uplatnění daňových slev je tedy Vaše roční daňová povinnost 0 Kč a odvedená srážková daň ve výši 4500 Kč během roku je Vaším přeplatkem, který obdržíte právě po podaném daňovém přiznání na uvedený bankovní účet v přiznání.

Dvoustránkové přiznání

Jestliže máte pouze příjmy ze závislé činnosti, jak píšete, potom můžete využít zjednodušený dvoustránkový daňový formulář, ve kterém si zažádáte o zaslání daňového přeplatku a mimo jiné uvedete i svůj bankovní účet.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí