Zvýšit hrubou mzdu nebo příspěvek zaměstnavatele na penzijko?

štítky Daně Zaměstnání přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Mzdy v Česku v posledních měsících rostou. Někteří zaměstnanci však přemýšlí, zdali není pro ně výhodnější, aby jim raději zaměstnavatel zvýšil příspěvek na doplňkové penzijní spoření.

Finanční příspěvek zaměstnanci na státem podporované finanční produkty přináší daňovou úsporu. Mezi podporované finanční produkty patří i penzijní připojištění a doplňkové penzijní spoření. Na tyto finanční produkty může zaměstnavatel ročně přispět zaměstnanci až 50 tisíc korun, přičemž je příspěvek zaměstnavatele osvobozen od platby daně z příjmu fyzických osob, sociálního i zdravotního pojištění.

Zvýšení hrubé mzdy

Při zvýšení hrubé mzdy zaměstnanci o 1000 Kč stoupnou mzdové náklady zaměstnavatele o 1338 Kč, neboť zaměstnavatelé platí za zaměstnance 9 % na zdravotním pojištění a 24,8 % na sociálním pojištění. Zaměstnanec si finančně polepší jen o 740 Kč, neboť je mu z tisícikoruny sraženo 150 Kč na dani z příjmu fyzických osob, 45 Kč na zdravotním pojištění a 65 Kč na sociálním pojištění. Při zvýšení hrubé mzdy o 1000 Kč tedy stoupne čistá mzda pouze 55 % mzdových nákladů (740 Kč: 1338 Kč).

Příspěvek na penzijko

V případě příspěvku zaměstnavatele na smlouvu do zákonného limitu neplatí z příspěvku žádné daně zaměstnavatel ani zaměstnanec. Do zákonného ročního limitu 50 tisíc Kč je tedy pro zaměstnance i zaměstnavatele finančně výhodnější zvýšení příspěvku na penzijní připojištění nebo doplňkové penzijní spoření než zvýšení hrubé mzdy. Pro zaměstnance s nižší hrubou mzdou, kteří mají problémy vyjít se současnou mzdou, však převáží nutnost zvýšení aktuálního měsíčního příjmu nad zvýšením spoření na penzi.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí