Poradna: Zpětná žádost o důchod

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Anna: V únoru letošního roku jsem dosáhla důchodového věku, ale o důchod si zatím nepožádala, protože pořád pracuji. Nyní uvažuji, že bych o důchod zažádala, k jakému datu mohu, lze i zpětně?

O starobní důchod je nutné si vždy požádat, bez písemné žádosti nemohou pobírat starobní důchod na účet ani lidé v řádném důchodovém věku, kteří celý život řádně pracovali a odváděli z příjmu sociální pojištění.

Zpětná žádost o důchod

Po dosažení řádného důchodového věku je možné si požádat o starobní důchod k libovolnému termínu, tedy i k pozdějšímu termínu, např. z důvodu „práce na procenta“ a následnému výhodnějšímu výpočtu starobního důchodu. O starobní důchod je však možné požádat i zpětně a nechat si tak důchod zpětně doplatit. O starobní důchod je možné si požádat až 5 let zpětně. Po delším časovém období než 5 let dochází k zániku nárok na výplatu důchodu. Vzhledem k tomu, že jste řádného důchodového věku dosáhla začátkem letošního roku, tak si můžete i nyní ještě požádat o starobní důchod a jeho výplatu k dosažení řádného důchodového věku. Rozhodnutí je tedy na Vás.

O předčasný důchod nelze žádat zpětně

Na doplnění uvádím, že předčasný důchod však nelze doplatit zpětně, neboť předčasný důchod je možné přiznat a vyplatit nejdříve od datumu podání žádosti o předčasný důchod. Z tohoto titulu si tedy nemůžete požádat o státní důchod před termínem dosažení Vašeho řádného důchodového věku.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí