Poradna: Zvýšení důchodu přiznaného koncem roku

štítek Poradna přečtete do minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Petra: Koncem listopadu odejdu do starobního důchodu. Chtěla jsem se zeptat, zdali se na mě taky vztahuje zvýšení důchodu od ledna?

Všechny státem vyplácené důchody se zvyšují od 1. ledna 2022, pokud byly přiznané do konce roku 2021. Přestože Vám tedy bude starobní důchod přiznán teprve od konce listopadu 2021, tak již od 1. ledna 2022 se Vám automaticky zvýší. Pro zvýšení důchodu nebudete muset činit žádné úkony, nebudete tedy muset osobně dojít na úřad ani vyplňovat nějaké formuláře. Důchod se Vám zvýší automaticky.

Zvýšení základní výměry

Každý starobní důchod se skládá ze základní výměry důchodu a procentní výměry důchodu. Základní výměra důchodu je ve všech případech stejně vysoká a v roce 2021 činí 3550 Kč. V roce 2022 bude základní výměra důchodu činit 3900 Kč.

Zvýšení procentní výměry

Procentní výměra důchodu se zvýší o 300 Kč a o 1,3 %. O pevnou částku ve výši 300 Kč se zvýší všechny důchody, bez ohledu na měsíční částku pobíraného důchodu. Zvýšení procentní výměry o 1,3 % v korunovém vyjádření zvýší více důchod penzistům s vyšším měsíčním důchodem.

Petr Gola

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí