Práce na černo neuchrání před exekucí

štítek Právo čtení na 2 minuty

foto: Unsplash, ilustrační fotografie

Někteří lidé volí práci na černo, aby se vyhnuli exekuci. Tímto postupem se však problémy nevyřeší. Základem je komunikace s věřiteli a snaha domluvit se na způsobu úhrady, např. snížením měsíčních splátek.

Všichni zodpovědní věřitelé si své pohledávky pečlivě hlídají a případné včas neuhrazené pohledávky aktivně co nejdříve vymáhají. Případně i exekučně. Hraní mrtvého brouka se přitom dlužníkům jednoznačně nevyplácí, neboť stoupá dlužné penále a při exekučním vymáhání je nutné hradit i vysoké náklady spojené s exekucí. Vyhýbat se exekuci odchodem do černé ekonomiky a výkonu nelegální práce dlouhodobě nejde. Navíc možnosti exekuci jsou široké a nikoliv pouze formou srážek ze mzdy.

Aktivní přístup je nutností

Při prodlení se splátkami nebo s platbou, ať už bance, finanční instituci nebo dodavateli, je dobré se s ním spojit, situaci detailně probrat a hledat způsoby řešení této nepříjemné situace. Mezitím je potřeba v maximální míře omezit výdaje pouze na ty nejnutnější a současně hledat další možné způsoby pravidelného příjmu. Jestliže situace dospěla až k exekuci, tak i v takových případech je vhodné s exekutorem komunikovat a situaci řešit. Ukončení oficiální práce z důvodu zabránění srážek ze mzdy není správným finančním rozhodnutím. Někteří dlužníci mají obavy, že jim bude zabavena celá mzda. Není tomu tak. Při exekuci formou srážek ze mzdy musí vždy dlužníkovi zůstat nezabavitelná částka, jejíž výše se liší v závislosti na rodinné situaci a druhu pohledávky.

Příklad – výpočet srážek ze mzdy

Pan Jiří je zaměstnancem zaměstnancem a je mu nařízená exekuce formou srážek ze mzdy pro nepřednostní pohledávku. Čistá měsíční mzda pana Jiřího je 21150 Kč. Exekuční srážka v letošním roce činí 4426 Kč, neboť pan Jiří žije sám a nikoho nevyživuje.

Práce na černo – dluhy rostou

Při práci na černo a obdržení výplaty na ruku samozřejmě k exekuci z takového příjmu nedochází, ale současně se dlužná pohledávka v čase nesnižuje, naopak stoupá. Mnohdy si občané pracující na černo neplatí zákonné zdravotní pojištění jako OBZP a vzniká jim i dluh na zdravotním pojištění. Pro nalezení finanční rovnováhy je tedy vlastní aktivní přístup nutností.

Petr Gola

Další články k tématu Práce na černo

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí