Zaměstnanci si mohou přivydělat

štítky Daně Právo Zaměstnání čtení na 2 minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Na dohodu o provedení práce si mohou přivydělávat nejenom studenti a penzisté, ale samozřejmě i zaměstnanci. Jak vysoká je čistá odměna z dohody o provedení práce?

Na základě dohody o provedení práce je možné pracovat pro jednoho zaměstnavatele maximálně 300 hodin za rok. Během roku je samozřejmě možné pracovat na základě pracovních dohod pro více zaměstnavatelů, a to i současně. Pro zaměstnance pracující na standardní pracovní smlouvu je brigáda na dohodu přivýdělkem a nemohou již u druhého zaměstnavatele podepsat prohlášení k dani a při výpočtu čisté odměny neuplatňují tedy žádné daňové slevy.

Podpis prohlášení k dani

Růžový formulář prohlášení k dani může mít každý zaměstnanec podepsán na dané období pouze u jednoho zaměstnavatele. Při změně zaměstnání, když jednotlivá zaměstnání na sebe navazují, je možné mít prohlášení k dani podepsáno u více zaměstnavatelů během roku. Žádnou daňovou slevu nelze uplatnit v některém měsíci vícekrát. Každý zaměstnanec má nárok vždy na měsíční daňovou slevu na poplatníka v částce 2070 Kč.

Bez nároku na daňovou vratku

Zaměstnanci pracující po celý kalendářní rok pro hlavního zaměstnavatele na standardní pracovní smlouvu většinou nemají nárok na vrácení srážkové daně z přivýdělku na dohodu o provedení práce během roku pro druhého zaměstnavatele. V takovém případě zaměstnanci zpravidla vyčerpají daňovou slevu a případné daňové odpočty u hlavního zaměstnavatele.

Příklad – zaměstnanec a roční zúčtování daně

Zaměstnankyně Karolína pracuje pro hlavního zaměstnavatele s měsíční hrubou mzdou 45000 Kč. Od června do září 2020 si přivydělává na dohodu o provedení práce pro druhého zaměstnavatele s hrubou odměnou 10000 Kč. Z hrubé odměny je jí vždy odvedena 15% srážková daň ve výši 1500 Kč.

Paní Karolína může svého hlavního zaměstnavatele požádat o provedení ročního zúčtování daně za rok 2020, neboť z příjmu z dohody jí byla vždy odvedena srážková daň. Vyplnění daňového přiznání a uvedení příjmu z dohody do daňového přiznání není pro paní Karolínu výhodné, neboť daňovou slevu na poplatníka v plném rozsahu využije pro příjmy od hlavního zaměstnavatele. Vyplněním daňového přiznání by žádné daňové úspory nedocílila.

Petr Gola

Další články k tématu Brigáda a daně

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí