Povinné pojistné z pracovních dohod

štítek Pojištění přečtete do minuty

foto: Pixabay, ilustrační fotografie

Z hrubé odměny z pracovních dohod se odvádí sociální pojištění a zdravotní pojištění pouze v případě, že hrubá měsíční odměna je nad limit. Při hrubé odměně do limitu se sociální pojištění a zdravotní pojištění neplatí i při práci pro více zaměstnavatelů současně.

Z dohody o provedení práce se neplatí sociální pojištění, jestliže je hrubá měsíční odměna 10 000 Kč a méně. Z dohody o pracovní činnost se sociální pojištění a zdravotní pojištění neplatí, pokud je hrubá měsíční odměna 2 999 Kč a méně.

Praktický příklad

Student Milan bude v červenci a srpnu pracovat pro zaměstnavatele XY na dohodu o provedení práce s hrubou měsíční odměnou 20 000 Kč. Přestože je student Milan pro účely placení zdravotního pojištění považován za státního pojištěnce, tak mu bude z hrubé odměny sraženo sociální pojištění (6,5 %) a zdravotní pojištění (4,5 %). Povinné pojistné odvede i zaměstnavatel.

Praktický příklad

Paní Veronika je na rodičovské dovolené a v letních měsících si bude přivydělávat pro dva zaměstnavatele současně na dohodu o provedení práce. Hrubá měsíční odměna budu u obou zaměstnavatelů 9 000 Kč. Ani z jedné odměny nebude paní Veronice sraženo sociální pojištění a zdravotní pojištění, neboť hrubá odměna je do limitu. Měsíční limit pro odvod sociálního a zdravotního pojištění se přitom posuzuje u každého zaměstnavatele zvlášť.

Kdy náleží nemocenská?

I při práci na pracovní dohody lze v případě pracovní neschopnosti dostat nemocenskou jako z práce na standardní pracovní poměr, ale pouze za předpokladu, že taková práce zakládá účast na nemocenském pojištění, tj. že z hrubé odměny je zaplaceno sociální pojištění.

Petr Gola

Další články k tématu Letní brigády

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí