Mikro a makro grafologie stříbra. Část druhá, závěrečná.

štítek Investice čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Nyní se podíváme na týdenní graf a pokusíme se soustředit na celkový pohled. Tento týdenní graf ukazuje růst do oblasti ceny na úrovni 50 USD a poté nástup medvědího trhu, který nás nyní doprovází.

foto: graf – akcieatrhy.cz
Po proražení dolů z úrovně dvojitého vrcholu cena začala vytvářet šestibodovou konsolidační strukturu, která trvala minulé dva roky. Kdykoli se objevil pokus o růst, byl jen malý, nebo se jednalo o rovnoběžný kanál. V těchto strukturách je dobré se podívat na střed právě vytvořené formace. Někdy jsou přesně uprostřed, někdy jsou lehce posunuty nahoru, nebo dolu vzhledem ke středu. Na horním šestibodovém obdélníku je vyznačena čárkovaná modrá čára a vidíme, že je v těsné blízkosti středu formace. To je vyznačeno modrými šipkami. Tyto modré šipky vyznačují, jakým způsobem jsou svázány růsty a poklesy se středem formace. Když se podíváme na současnou strukturu, tak vidíme, že odpovídající modrá čárkovaná čára je od středu posunuta směrem dolů. Opět je to vyznačeno modrými šipkami. Když se podíváte na umístění, tak se nepřekvapivě pohybuje na úrovni 20,50 USD. Černé, čárkované klesající trendové čáry ukazují, co se stane, když je cena prorazí. Následuje vždy silný růst do oblasti vrcholu rovnoběžného kanálu. Během poslední doby se stříbro již čtyři týdny pohybuje v oblasti nad poslední černou čárkovanou trendovou čarou a testuje shora modrou čárkovanou čáru. Lze doufat, že jakmile bude toto testování ukončeno, cena se vyšvihne někam k úrovni mezi 25 – 26 USD.
foto: graf – akcieatrhy.cz

Pohled na měsíční graf nám ukáže, jakým vývojem prošlo stříbro během posledních 12 let. Dvě veliké modře vyznačené korekční struktury vytváří šířku rostoucího kanálu. V tomto rostoucím kanálu jsou pak červeně vyznačeny menší rostoucí formace, které tvoří rostoucí trend se svým vrcholem v dubnu 2011. Kdykoli vidíme graf s takto vzniklými strukturami, můžeme považovat veliké konsolidační struktury za struktury, které obvykle vznikají v polovině následujícího pohybu. To platí pro libovolný časový rámec. Nyní se může jednat o jeden z těch „co když“ momentů. Co když je současná tříletá konsolidační struktura na poloviční cestě budoucího růstu? Jak daleko by mohla cena stříbra v takovém případě dojít? Pokud se jedná o takovou strukturu na poloviční cestě rostoucího trhu vzniklého v roce 2000, měla by cena stříbra dojít do oblasti 200 USD za unci. Je to sice velmi, velmi dlouhodobý výhled, ale je technicky možný. Nicméně naší současnou starostí je pohyb ceny na úrovni 20,50, a jestli tato podpora vydrží. Další vývoj budeme řešit krok za krokem.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Poslední graf, který si dnes ukážeme je čtvrtletní graf stříbra, který nám ukáže historii až do roku 1970. Na tomto grafu je vidět, že scénář růstu ceny až na úroveň 200 USD není nereálný. Stříbro se symetricky propadlo po dosažení historického maxima v roce 1980. Potom vytvořilo sérii obrácených formací hlava a ramena (H&S), z nichž poslední a největší formace H&S slouží jako podpora pro testování v současné době. Také je vidět, že stříbro vytváří obrovskou formaci „hrníček s ouškem“, kde ouško je vyznačeno modrým rovnoběžným kanálem. Nejdřív je nutné, aby stříbro prorazilo tento rovnoběžný kanál. Jako další krok je třeba překonat úroveň historického maxima 50 USD. To znamená, že má před sebou stříbro plno práce. Z dlouhodobého hlediska však se však jedná o zajímavou možnost. Můžeme si povšimnout, jak modrý klesající kanál souvisí s ostatními konsolidačními formacemi na dlouhodobém grafu.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Z krátkodobého hlediska je potřeba, aby stříbro neprorazilo podporu na úrovni 20,50 a poté rychle vzrostlo na úroveň kolem 25-26 USD za unci. To by měla být první cílová cena v rámci současné konsolidační formace a zároveň minimum šestibodového otáčejícího rovnoběžného kanálu vytvořeného po propadu ze svého vrcholu v dubnu 2011. Takže nyní má stříbro vše ve svých rukách.

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí