Mikro a makro grafologie stříbra. Část první

štítek Investice čtení na 3 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Dnes se podíváme na stříbro, které se pohybuje v segmentu drahých kovů poněkud v závěsu. Vzniká tak otázka, jestli něco není technicky špatně. Pokud jste stříbrem, ať krátkodobě či dlouhodobě zabývali, museli jste si všimnout, že se stříbro obvykle pohybuje opačně vzhledem k ostatním drahým kovům. Obvykle startuje pomalu, a jakmile se zlato vydá na cestu, začne ho dohánět.

Jakmile je stříbro připraveno k pohybu, začne rychle a prudce růst a dohání zlato růstem s překvapivě vysokými denními procentuálními přírůstky. Od svého prosincového minima se stříbro chová podle obvyklého scénáře, s výjimkou že se nedostavuje žádný růst, který by doháněl růst na zlatě, nebo na akciích zlato těžících společností. Může to být klamné chování, takže si stříbro zaslouží bližší pohled. Podíváme se tedy na stříbro z hlediska grafické technické analýzy a pokusíme se zjistit, o co jde.

První graf je šestiměsíční denní graf, na kterém vidíme pěti bodovou trojúhelníkovou, trend otáčející strukturu. Proražení této formace bylo doprovázeno vysokými objemy, tak jak to má v takových případech být. Hnědá oblast označuje oblast podpory a resistence a vidíme, že stříbro prorazilo tuto oblast a pohybuje se nad ní. Oblast podpory a resistence se pohybuje zhruba od 20,35 do 20,60 a nyní slouží jako silná podpora. Ještě si všimneme jedné věci. Po proražení se dostalo stříbro, v souladu s očekáváním, do testovacího módu, který je vyznačen červenými čarami a je tvořen obdélníkovou formací zhruba v polovině růstu. Pokud budeme předpokládat pro tuto formaci obvyklý poloviční pokles, tak se cílová cena této formace pohybuje okolo 25,53 USD, na hranici podpory a resistence.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Podívejme se nyní na roční graf a zde vidíme dvě trend obracející formace. První je veliká, pětibodová diamantová, trend otáčející formace. Stejná diamantová formace se objevuje také na grafech dalších drahých kovů v lehce pozměněné podobě. Druhá otáčející formace je pětibodový modrý trojúhelník, který jsme již viděli v prvním grafu. Máme tu tedy dvě otáčející formace a to tedy znamená, že pokles ceny by zde měl najít své dno.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Ještě se podívejme na zhruba rok dlouhý graf, který nám ukazuje další pozitivní vývoj. Když stříbro prorazilo nad hnědě vyznačenou oblast podpory a resistence, tak zároveň s tím došlo k proražení šest měsíců dlouhého klesajícího kanálu. V bližším pohledu vidíme, že stříbro testovalo horní trendovou čáru klesajícího kanálu na úrovni ceny 20,50 USD. Bylo to dva dny předtím, než se cena vydala vzhůru. Nyní to vypadá, že stříbro testuje stejnou oblast podpory a resistence, nyní však shora. Můžeme si povšimnout rychlosti pohybu ceny v srpnu minulého roku, kdy bylo stříbro připraveno k růstu. Pokud jste nebyli v pozici, těžko jste do ní vstupovali, protože zde nebyla žádná korekce. Buď jste do toho skočili po hlavě, nebo jste zůstali stranou.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Další graf nám ukáže pětibodovou otáčející formaci z další perspektivy. Když se zaměříte na pravou spodní část cenové akce, tak si můžete povšimnout, že zde jsou tři možné oblasti, kdy by cena mohla protnout oblast na úrovni 20,50 USD. První z nich je vrchol modrého trojúhelníku. Druhá je dolní trendová čára možného klesajícího (červeného) kanálu. Třetí oblast je úroveň 50 denního klouzavého průměru, která se pohybuje na úrovni 20,36 USD.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí