Měny z pohledu klasické technické analýzy

štítek Investice čtení na 5 minut

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V tomto článku si ukážeme, jak se vyvíjí některé zajímavé cenové formace na měnových párech. Většina měnových párů pokračuje ve vývoji vrcholových, případně konsolidačních formací. Vývoj na USD je zatím nejasný a vývoj na některých měnových párech tomu odpovídá.

Začneme Kanadským dolarem, který vytvořil hezkou formaci hlava a ramena, která začala klesat v květnu a testovací fáze pokračuje až dosud. Testovací cenová akce je nyní tvořena malým klesajícím praporkem, který byl koncem minulého týdne proražen. Porovnáním grafu s HUI lze vidět, že oba grafy jsou inverzně symetrické se stejnými trendovými čarami a se stejnými pravými rameny. Stejně jako HUI tak i kanadský dolar vytváří dlouhodobou otáčející formaci, která tu s námi ještě nějaký čas bude.

!](i:2060)

Australský dolar (XAD) vytváří hezký pětibodový trojúhelník, jako otáčející formaci. Tato formace byla proražena směrem dolů v květnu tohoto roku. Na první pohled je vidět, že proražení směrem dolů je výsledkem vývoje v červeném rovnoběžném kanále a poslední sedmý odraz se shoduje s bodem 5 otáčejícího trojúhelníku. Je však dobře vidět, že i když proražení a pokles byly velmi přímočaré, nyní nastupuje fáze testování, která může nějakou dobu trvat. To může být pro obchodníky sice poněkud frustrující, ale nijak to nesnižuje charakter cenové akce vytvořený proražením trojúhelníkové formace. Cenová akce zde vytvořila velmi roztažený vrchol.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Než se posuneme dál, podíváme se na denní graf XAD, který ukazuje hezký 7 bodový otáčející kanál. Můžeme zde také spatřit malou formaci hlava a ramena, jejíž proražení v tomto týdnu indikuje mírný protitrendový vývoj.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Britská libra (XBP) vypadá, že se původní menší trojúhelník proměnil do současného většího. Modrá čárkovaná čára ukazuje původní trojúhelník, který byl čistě proražen na spodní trendové čáře a pak byl testován na úrovni 158. Protože se cenová akce odehrávala i mezi čárkovanými trendovými čarami, lze proražení považovat za neplatné. Nyní je cenová akce velmi nepřehledná, cena postupuje stranou a pohybuje se v průniku čárkovaných cenových čar směrem vzhůru. Červené elipsy ukazují, kde by se měly objevit otáčející body, pokud opravdu došlo k přeměně formace na větší trojúhelník.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Abychom se mohli přesvědčit, jak vypadá takový přechod z menšího trojúhelníku do většího, podívejme se na graf Japonského jenu. Nejprve původní trojúhelník na denním grafu. Vidíme zde proražení s následným dvojitým testováním spodní trendové čáry.

foto: graf – akcieatrhy.cz

V následujícím grafu Japonského jenu jsou vyznačeny červené elipsy, které ukazují přechod původního čárkovaného trojúhelníku do většího trojúhelníku. Není to sice zcela přesné, ale při uvažování jaké trendové čáry jsou aktivní, je dobré uvažovat ty, které mají stejně veliký prostor nahoře i dole, tak jak ukazují červené elipsy. Je to kvůli symetrii cenové akce. Můžeme vidět, že horní trendová čára prochází polovinou elipsy a potom cenová akce opět pokračuje směrem dolů, což indikuje, že vývoj na tomto trojúhelníku je ukončen. Také si můžeme povšimnout dvou dlouhých cenových svíček v ohnisku tohoto trojúhelníku, těsně před jeho proražením. To byla poslední cenová akce před finálním proražením cenové formace a pokračováním v pádu.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Podívejme se nyní na vývoj na jenu a [zlatě, protože to vypadá, že jen odráží lépe než euro, co se na zlatě děje. Jen vytvořil hezký H&S vrchol, než se vydal téměř kolmo dolů. Trojúhelník na denním grafu ukazuje, proč je důležité vidět celkový obraz. Opuštění formace hlava a ramena bylo téměř kolmé a přešlo do konsolidačního, modře vyznačeného trojúhelníku. To je obvyklý vývoj, který se opakuje, také když cenová akce opouští konsolidační formaci. Na posledním vývoji vidíme, že jen se již třetí týden pohybuje téměř kolmo dolů a to by mohlo znamenat, že poslední trojúhelníková formace je v polovině celkového cenového pohybu. Tento scénář budeme považovat za platný, dokud nevznikne něco, co nás přesvědčí o jiném vývoji. Může se třeba objevit diamantová formace, podobně jako tomu je v tomto týdnu na stříbře.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Následující graf ukazuje vývoj na jenu a na zlatě. Vidíme, že cenový vývoj na jenu odráží lépe vývoj na zlatě, než euro.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Další graf ukazuje vývoj na zlatě a euru. Vidíme silnou korelaci vývoje do září tohoto roku, poté se korelace rozešla a nyní je pouze slabá.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Novozélandský dolar v poslední době rostl a je možné, že vytvořil 5 bodovou otáčející se trojúhelníkovou formaci. Vývoj na této formaci nebude ukončen, dokud cena nenarazí opět na spodní trendovou čáru. Tato skládačka zatím není vyjasněna, tudíž se musíme zaměřit na to, co nám přinese budoucí vývoj.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Švýcarský frank je první z měn, které mají svůj vrchol za sebou. Poté, kdy došlo k parabolickému růstu a vytvoření konečného vrcholu nastal opačný symetrický vývoj až k černé bodové čáře označující podporu na úrovni 100. Poté začal frank vytvářet něco, co se tváří jako veliký klesající konsolidační prapor. Vypadá to, že než bude tato cenová akce ukončena bude to ještě nějakou dobu trvat, ale s tím se musíme smířit.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Na dalším grafu je Euro. Denní graf ukazuje, že euro prorazilo rostoucí zužující se lichoběžník v klesajícím trendu a poté pokračovalo v růstu. To je vcelku běžný vývoj na lichoběžníkových formacích a může nějakou dobu trvat, že se cena bude pohybovat pod dolní trendovou čarou lichoběžníku. Na euru trvá tento vývoj zhruba měsíc. Pokud se cenová akce ukončí opětovným vstupem do lichoběžníku, je celý vývoj formace negován a je třeba hledat jinou formaci. Spodní trendová čára lichoběžníku tedy slouží jako resistence.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Na dvouletém denním grafu eura vidíme, možný 6 bodový klesající rozvírající se rostoucí lichoběžník, jehož vývoj není dosud ukončen. Tato formace sice vypadá nejpravděpodobněji, ale do té doby, než vývoj nabude jasnějšího obrazu, zůstává pohyb na euru neutrální.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Dlouhodobý měsíční graf eura ukazuje možnou červenou klesající formaci rostoucího lichoběžníku, který se vytváří v mnohem větším klesajícím lichoběžníku.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Poslední graf, kterým se budeme dnes zabývat, je dlouhodobý měsíční graf Amerického dolaru. Cenová akce se pohybuje mezi dvěma přibližujícími se trendovými čarami. V říjnu klesl dolar pod slabou podporu a resistanci, ale jen na krátkou dobu, což posunulo vývoj na USD opět do neutrální polohy. Mohli bychom si ukázat mnoho krátkodobých grafů, ale je lepší si udržet celkový obraz z dlouhodobého vývoje, který není zatížen tolika šumy.

foto: graf – akcieatrhy.cz

Cenové akce většiny měn se odehrávají za formování vrcholových cenových formací. Některé jsou již hotové, některé se stále ještě vytváří. USD zatím neprojevuje známky stálého směru a pohybuje se stranou. Nicméně od určitého okamžiku se trend rozběhne a poté bude celkový obraz mnohem jasnější. V současné době je třeba větší obezřetnosti při odhadu možného budoucího vývoje.

Zdroj: Rambus Chartology

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí