Dramatický pokles naší konkurenceschopnosti a divergence

štítek Politika čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Česká republika byla poměrně dlouhou dobu „zvyklá“ na to, že v komplexně poměřovaném žebříčku mezinárodní konkurenceschopnosti, ve které jsou hodnoceny nejrůznější kvalitativní aspekty fungování trhu a institucí,

jež mají pobyt subjektů na trhu usnadnit, se dlouhou dobu pohybovala na konci třetí či začátku čtvrté desítky (z přibližně 150 hodnocených ekonomik). V letošním roce jsme však zaznamenali pořádný sešup až na 46. místo, jež by mělo být jak pro tvůrce hospodářské politiky, tak tržní aktéry poměrně varovné. O čem tento negativní propad vypovídá ?

 Že i přes proklamované i skutečně realizované změny v pravidlech se zatím tržní prostředí nezlepšilo. Stále je v našich podmínkách nesnesitelně dlouhá doba spojená se startem podnikání a ještě delší pak v souvislosti s jeho ukončením. Neudržitelná je i časová náročnost vedení daňové agendy, jež poukazuje na neskutečnou komplikovanost a složitost daňových předpisů, kterým se musí podnikatelský subjekt věnovat namísto toho, aby se zaměřil na svoji primární podnikatelskou podstatu. Nemluvě již o permanentní změně daňových předpisů v čase a jejich totální nepředvídatelnosti.

 Celková kvalita institucionální podpory ze strany veřejných subjektů ve smyslu: když už neprospívají, ať alespoň neškodí, je taktéž hodnocena tristně. Zejména objem veřejných výdajů na inovace v malých a středních firmách, jakož i „čitelnost“ hospodářské politiky či schopnost dotahovat nutné reformní kroky do konce, vyhlíží v našich podmínkách značně negativně, což platí i pro kvalitativní aspekty nezbytné podnikatelské infrastruktury, počínaje tou dopravní a konče informační, technologickou a komunikační.

 Za relativně příznivou – abychom pouze neláli – označuje žebříček situaci na trhu práce a zlepšující se vzdělanostní strukturu pracovníků, stejně jako úroveň finančních služeb.

 Ono přibližně 30. místo jsme si historicky drželi i bez ohledu na to, zda Česká republika rostla rychle, pomalu, či na sklonku 90. let krátce klesala. Nynější zhoršení pozice v žebříčku konkurenceschopnosti (tedy kvalitativních aspektech fungování trhu) je doprovázeno i zjevným divergenčním trendem (tedy kvantitativními parametry ekonomické výkonnosti), jež naznačuje, že zvláště mimo Evropu nás řada ekonomik začíná viditelně „předjíždět“ v lepších vozidlech, než jakým momentálně disponujeme my sami.

 Petr Zahradník,

hlavní ekonom Conseq Investment Management,a. s.

člen Národní ekonomické rady vlády (NERV)

Tiskové oddělení Dům financí

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí