Burza cenných papírů Praha

štítky Investice Studium čtení na 3 minuty

foto: Dům financí

Burza cenných papírů Praha je největším a nejstarším organizátorem trhu s cennými papíry v České republice. Snahy o založení burzy se datují už do dob Marie Terezie. Již v roce 1855 vznikla v Praze prozatímní burza. Úspěchu založení Pražské burzy pro zboží a cenné papíry však bylo dosaženo teprve v roce 1871.

Zpočátku se na Pražské burze obchodovalo jak s cennými papíry, tak i s komoditami včetně obilí a jiných zemědělských plodin. Velmi úspěšná se stala Pražská burza v obchodu s cukrem, pro který se stala klíčovým trhem v rámci celého Rakouska-Uherska. Po první světové válce však tento druh obchodů ustoupil a obchodovalo se již výlučně s cennými papíry. Období mezi světovými válkami se stalo pro pražskou burzu obdobím největšího rozmachu. Svým významem dokonce překonala burzu Vídeňskou. Ve 20. letech patřila Pražská burza k deseti nejvýznamnějším evropským burzám. Její činnost a období prosperity však bylo přerušeno příchodem druhé světové války, která znamenala pro Pražskou burzu konec obchodování na dobu delší než 60 let. Na úspěšnou a bohatou tradici mohlo být navázáno až po pádu komunismu, kdy bylo po ukončení první a druhé vlny kupónové privatizace potřeba standardního trhu, na kterém by se mohlo s akciemi obchodovat.

V dubnu 1993 se uskutečnily na parketu burzy první obchody. Pražská burza tak navázala na tradici prvorepublikové burzy a začala psát svou novodobou historii. V současnosti Pražská burza oficiálně rozlišuje čtyři různé burzovní trhy, a to trh hlavní, vedlejší, volný a nový. Na hlavním trhu se obchodují nejkvalitnější cenné papíry, z nichž převážnou většinu tvoří dluhopisy.

Z hlediska prestiže je druhým nejdůležitějším trhem trh vedlejší. Má podobné poslání jako trh hlavní, narozdíl od něj je však určen pro méně likvidní emise a převažují v něm zejména akcie.

Třetím v pořadí je trh volný. Pro vstup na tento trh postačí splnění podmínek stanovených Burzovními pravidly. Emitent tohoto trhu nemusí Burze poskytovat takové množství informací, jako je to nutné u hlavního a vedlejšího trhu. Nový trh, jak už název napovídá, je určen pro nové a rychle expandující společnosti. Největší zajímavostí tohoto trhu je jeho neustálá prázdnota, která se dá vysvětlit příliš přísnými nároky pro emitenty.

Burza je ze zákona akciovou společností. Je založena na členském principu, což znamená, že přístup do burzovního systému a právo obchodovat má pouze vymezený okruh obchodníků. Přístup tedy mají pouze licencovaní obchodníci s cennými papíry, kteří jsou zároveň členy burzy. Činnost burzy se řídí Zákonem o burze cenných papírů, vnitřní pravidla činnosti a obchodování si pak stanovuje sama v Burzovním řádu a Burzovních pravidlech. Pražská burza si za dobu své existence získala pozici respektovaného a stabilního trhu.

Nejvyšším výkonným orgánem společnosti je valná hromada, statutárním orgánem řídícím činnost burzy je burzovní komora. Na činnost a celkový chod dohlíží dozorčí rada jako kontrolní orgán. Provoz společnosti řídí generální ředitel, kterého jmenuje a odvolává burzovní komora. V červnu 2001 se burza stala přidruženým členem Federace evropských burz a od 1. května 2004 se stala v závislosti na vstupu České republiky do Evropské unie již řádným členem této federace. V květnu 2004 udělila americká Komise pro cenné papíry a burzy Pražské burze statut definované zahraniční burzy, tzv. „Designated Offshore Securities Market“ a zařadila ji tak do prestižního seznamu neamerických burz bezpečných pro investory Dlouhodobému zájmu se Pražské burze dostává jak mezi domácími, tak mezi zahraničními investory. Výsledky burzovních obchodů se zveřejňují na internetových stránkách burzy, dále jsou šířeny prostřednictvím médií a informačních agentur.

Hana Hutlová

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí