Dozvuky MonexExpo 2013 aneb důchodová reforma stále neláká

štítky Penze Stalo se čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

Co si v mládí ušetříš, ve stáří jako když najdeš? Anebo také ne? Těmito, ale i dalšími otázkami se zabýval především nedělní cyklus přednášek na veletrhu MoneyExpo 2013. Na slovo si přišli jak experti z řady poskytovatelů investičního spoření na důchod, tak jejich kritika. I díky tomu se posluchačům dostalo zdravého zhodnocení případných rizik spojených s různými investičními obory, jako jsou například akcie, ale i konvertibilní dluhopisy.

Přednášející se ovšem nevěnovali pouze nabízeným finančním produktům – slovo přišlo i na důchodovou reformu. Důkladné analýze byly podrobeny všechny pilíře, a to nejen teoreticky, ale i praktickou matematickou analýzou, kdy byl jejich dopad demonstrován na příkladech různých věkových skupin. I přes snahu přednášejících se nepovedlo jasně prokázat, že by si na státu závislý důchodce mohl udržet svůj před důchodový životní standard.

Jistě zajímavější než důchodová reforma byly pro nás všechny, jakožto potenciální budoucí důchodce výstupy pánů Jana Hájka CFA, Ing. Jana Maňáka MBA, Jana Kabelky a Miroslava Mlčucha představující alternativní možnosti zabezpečení na stáří. Jejich optimismus dokázal smazat všechny vrásky, který se nám na tváři začaly objevovat při pohledu na realitu důchodové reformy, a tak jsme v průběhu večera nabyli přesvědčení, že klidně prožité stáří není žádné science fiction, ani něco na co by mohli pomýšlet pouze ti nejbohatší. Nabízená škála finančních služeb, které nám mohou pomoci ke klidnému stáří, kdy nejen že se nebudeme moci uskromňovat, ale budeme mít i dost prostředků na cestování či koníčky, pokrývá dostatečně široké spektrum finančních derivátů či akcií. Každý si tedy své důchodové portfolio může rozložit tak, jak mu to nejvíce vyhovuje. Těm, kterým pro rozhodnutí nestačily přednášky, byl k dispozici investiční Hydepark, kde předřečníky doplnili Ing. Richard Siuda a Ing. Miroslav Frajt, a ve kterém měl každý možnost se vyjádřit, nebo zeptat.

K výčtu zajímavých výstupů nedělního odpoledne dlužno dodat přednášku Ing. Marka Janšty o džungli poplatků, číhající na nic netušící spořitele i investory. Jeho praktické příklady jistě ve více než dostatečné míře odhalily veškerá úskalí spojená se slepými uličkami investičního poradenství.

Celkově lze zhodnotit nedělní cyklus přednášek s tematikou důchodů velmi pozitivně, přednášející patří k mistrům svého oboru, a i úplný laik odcházel večír s dostatkem informací a pocitem dobře stráveného času.

Akcie a trhy

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí