Vysoká inflace by mohla zapříčinit navýšení důchodů

štítek Penze čtení na 2 minuty

foto: freeimages, ilustrační fotografie

V letošním roce bude muset vláda sáhnout nejspíše hlouběji do státní pokladny. Z této skutečnosti se budou těšit čeští důchodci. Důvodem je inflace, jež byla v lednu neočekávaně vysoká, což dále vedlo ke zvýšení odhadu celoroční průměrné inflace na 5,5 procenta. Částka, o kterou se důchody navýší, by se měla pohybovat kolem pěti miliard korun.

Důchody se přitom zvyšovaly již v letošním roce – k 1. lednu 2008, přičemž nárůst renty o 3,9 procenta znamenal v absolutní částce přibližně 11 miliard korun. Nynější navýšení představuje částku okolo pěti miliard korun. Přesně o takové sumě ministerstvo financí uvažuje. Pro skeptiky, kteří se obávají dalšího zadlužení České republiky, má ministerstvo ujištění, že deficit státního rozpočtu by se neměl po tomto zásahu zvýšit, jelikož v rezervních fondech je prý dost prostředků na pokrytí těchto výdajů.

Ceny meziročně vzrostly o 7,5 procent, to je nejvíce za posledních deset let. Inflace opravdu předčila všechny odhady. Obavy můžeme směřovat k dalšímu vývoj. Jestliže by tempo růstu pokračovalo stejnou rychlostí v průběhu prvního čtvrtletí, musela by vláda o valorizaci důchodů opětovně jednat ještě tento rok a to už v jeho první polovině.

Prvoplánový odhad ministerstva financí letošní průměrné meziroční inflace se pohyboval kolem 3,8 procenta. Leden přinesl neočekávané zvraty, vzhledem k novým poznatkům musela vláda přistoupit ke změně v prvotních odhadech, výše průměrné meziroční inflace pro rok 2008 byla stanovena na 5,5 procent.

Největším problémem nebude dle všech dostupných informací rok 2008 . Složitější situace nás čeká v příštích letech, konkrétně v roce 2009 a 2010. Komplikací bude především to, že při valorizaci důchodů pro další roky se bude vycházet z letošních čísel. Tento fakt vnímá ministerstvo financí negativně. Analytici očekávají v roce 2009 zpomalení růstu cen, což vyplývá i ze zveřejněné makroekonomické predikce ministerstva financí. Důchody se ale budou zvyšovat dle hodnot letošní inflace, na kterou mají jednorázový vliv reformy veřejných financí. Můžeme tedy doufat, že rezervní fondy jsou dostatečné i pro tyto případy. Letošní výdaje na starobní, invalidní a pozůstalostní důchody jsou prozatím odhadovány na 298 miliard korun. Není však vyloučeno, že tyto údaje nebudou v příštích měsících upraveny. Přirozeně se nečekaně vysoká inflace netýká pouze důchodců. Ovlivněné budou i příjmy zaměstnanců. Napilno mají v tuto chvíli vyjednavači odborových svazů. Bezpochyby pozitivní jsou nová čísla týkající se inflace. Tento argument může být použit v případech, kde nejsou doposud vyjednány kolektivní smlouvy.

Kolektivní smlouvy mají převážně inflační doložku, která představuje smluvní ujednání, že výše určitého peněžitého závazku splatného v budoucnosti je závislá na míře inflace vyhlášené Českým statistickým úřadem. Jako příklad můžeme uvést růst mezd u Českých drah, jejichž zaměstnanci si polepší, mzdy vzrostou o 7,6 procent. Oproti tomu pracovníci ve stavebnictví se dočkají nižšího navýšení – 6,2 procent. Letečtí mechanici Českých aerolinií nemají v současné době stále jasno, vedení firmy se nedokázalo se svými zaměstnanci na nárůstu mezd domluvit.

Kateřina Jelínková

Mohlo by vás také zajímat

Praktické

Populární na Dům financí